10 ting jeg har lært af fertilitetsbehandling

Blog opslag

Skrevet af Malle

19 mar, 2018

10 ting jeg har lært under fertilitetsbehandling, det er lært af bitter erfaring. Jeg ville ønske jeg ikke havde oplevet det, men det har jeg. Og nu håber jeg at nogle andre kan have bare en smule gavn af det. 

Man kunne kalde det gode råd, men jeg føler næsten lidt afsky ved gode råd. For hvis der er noget man får i fertilitetsbehandling, så er det gode råd… derfor: 

#1 – Lad være med at lytte til ALLE gode råd. Og lad være med at tro, at du ikke gør det godt nok, fordi du ikke gør ALT, hvad andre anbefaler/gør/siger. 

For hvornår gør man det hele godt nok? Når du tager ALLE kosttilskud i verden, spiser den helt rigtige diæt og ligger med benene i vejret hver anden dag efter sex. 

Måske skal man være i det her i lang tid, find en måde der passer til dig, så du også kan leve. Og hav ikke dårlig samvittighed over at vælge din egen vej. Man skal være fornuftigt, selvfølgelig, men alt med måde!

#2 – Google er ikke nødvendigvis din ven 

Man kan Google sig selv halvt ihjel. Og hvis man kigger på min Google historik, så har jeg også gjort det. Hvis jeg har nogle ting jeg gerne vil Google, så sætter jeg tid af fx 10 minutter. Når tiden er gået, så er det slut. Ellers leder den ene Google søgning til den anden og afføder: “fejler jeg ikke også det her?” “Er jeg måske alligevel gravid?” Man kan altid finde noget på Google, der kan komme til at passe på symptomer, tvivl, bekymringer, skrækhistorier. Når jeg har googlet amok, så kommer jeg lidt ud af min egen situation, og overtager måske nogle andres udfordringer og bliver unødigt ulykkelig over det – det er ikke det, jeg har brug for.

#3 Sørg, når der er behov for det 

Det er ok at være i sorg over det her, over et mislykket forsøg, over naboen skyder unger ud til højre og venstre. Det er helt OK! Giv dig selv lov til at føle den sorg, og gør noget, som du synes er rart, gør dig glad eller lignende. Det er også OK at sige nej til ting, situationer etc., som er svære at være i. Der er ikke nogen grund til at være unødigt hård ved sig selv, eller slå sig selv unødigt oven i hovedet med dårlig samvittig.

#4 Fokus må gerne ligge på andre ting

Måske skal det her stå på i mange år. Det her har jeg selv været mega dårlig til, men øver mig lidt på det. Gør nogle af de ting, som du gerne vil, tag på ferie eller andet. Det er godt at have noget at glæde sig til.

#5 Måske skal man ikke gå testamok 

En negativ graviditetstest indbyder bare til nederlagsfølelse. Jeg har selv været et testmonster, men enten er den negativ eller også er den positiv. Det kan jeg vente med at se til testdagen. Jeg prøver at nyde de to ugers ventetid med håb. 

#6 Livet kan gøre rigtig ondt 

Og jeg har nu en grundlæggende forståelse for, hvad det vil sige at gå fuldstændig i stykker, som menneske, og miste troen på mig selv, mit værd som kvinde og menneske og hvad meningen med livet egentlig er. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting at have prøvet (jeg ville gerne være det foruden dog), det er i modgang man lærer og udvikler sig. 

#7 Bebrejd ikke dig selv. 

Det kan være SÅ svært. Og jeg tænker meget “hvis nu…” men det er biologi det her. Biologi er man ikke herre over. Og nej! Til de kæmpe vatnisser, der sidder og gemmer sig bag en skærm og skriver om religion, Darwins lov og jeg ved ikke hvad, som årsag til barnløshed: biologi går ikke efter de klogeste, stærkeste etc. Bare kig omkring dig! Eller tænd for fjernsynet (intet nævnt, intet glemt). 

Og hvis der sidder nogen med ovenstående holdning og læser med, så vil jeg bare sige: tænk over, hvad det gør ved et menneske og hvilke følelser det sætter i gang, når man grundlæggende siger: ”du er ikke værd at avle på”.

#8 Vær åben omkring det 

Man kan slippe for mange spørgsmål fra omverdenen ved at melde ærligt ud, at det der er årsag til at man endnu ikke har børn. Vi har vist alle prøvet at blive spurgt “er det ikke snart jeres tur?”, “skal i ikke snart i?” Osv. 

#9 Folk må mene/tro/tænke lige, hvad de vil 

 Med åbenhed kommer så en anden type spørgsmål/gode råd og meget andet mærkeligt (forslag om adoption, ideer om at slappe af, “jeg kender en, som kender en, som kendte én, der……. OG SÅ BLEV HUN GRAVID!”). Jeg er sågar blevet spurgt ”Er der håb for dig?” Av.

Det er ikke sikkert alle forstår den her kamp. Fred være med det. Det er ikke deres kamp. Og hvis man selv er blevet gravid efter 3 mdr. Og synes man KÆMPEDE så hårdt og længe, eller er blevet gravid ved et uheld eller tror at storken, kommer med børnene, så er det svært at forstå, at vi ikke alle bare vågner op en morgen og er i lykkelige omstændigheder. 

Folk må tænke, hvad de vil, men jeg håber inderligt folk har respekt for situationen/omstændighederne. Det er svært at forstå det her, og det er måske især svært, når det står på over lang tid? Det kan jeg godt forstå, og det er helt i orden.

Igen, når man prøver noget, der er så svært, som det her, så bliver andre mening overflødig, selvom jeg kan blive ramt af det indimellem, så bliver det alligevel overflødigt, når jeg kigger på det store billede. Hvis man skal leve efter alle andres meninger, så bliver livet alt for utrygt, usikkert og skrøbeligt.

#10 hav tillid til lægerne 

Stil spørgsmål, når du har behov for det. Spørg om alt der er vigtigt for dig at vide, så uvisheden ikke æder dig op. 

Men hav tillid til dem – igen lad være med at Google, om alt de gør, er korrekt – man kan bekymre sig halvt ihjel. Jeg siger ofte til mig selv: “Der er styr på det. De har stor erfaring med det her”. 

Så er der skrækhistorierne, om at de ikke har. Men ikke to forløb er ens. 

Billedet på dette blogindlæg er af en kop kaffe jeg fik, mens jeg ventede på oprensning af sæden i vores 4. forsøg. Det er min store svaghed. Men alt med måde 😉

Det her er mit fertilitetsliv – tak fordi du læste med.

God kamp derude.

Malle

1 Kommentar

  1. Maria

    Du rammer det spot on… erfaringer siger mig, at jeg har været igennem akkurat det samme.
    Dog en lille tilføjelse. Hvis man har brug for at være urimelig, så vær’ det, for ens situation er SÅ urimelig og der er behov for afløb.

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Behandlingstilbudkalender

No event found!