Ægsortering – et etisk dilemma?

Blog opslag

Skrevet af Genfejl-fri Baby

29 nov, 2021

Jeg har en arvelig kræftsygdom, som medfører kræft i forskellige organer. Der er 50% risiko for at vores kommende børn også arver denne sygdom, hvis vi prøver øko-vejen. Ved en naturlig graviditet, vil vi i graviditetsuge 11-12 kunne få lavet en moderkagebiopsi, som vil kunne fortælle om fosteret har genfejlen eller ej. Men ville vi psykisk kunne holde til at vælge en abort, hvis barnet er sygt? For at undgå dette, har vi valgt at gå ægsorteringsvejen.

Men hvad er ægsortering for en størrelse? Ægsortering foregår ved at der (som navnet så fint beskriver) sorteres i æggene, inden de kan blive lagt tilbage i livmoderen. Når æggene er taget ud efter ÆU, befrugtet og blevet til blastocyster (af god nok kvalitet), så tages der en prøve af hver egnet blastocyst. Denne prøve testes nu for genfejl og/eller kromosomfejl. Er blastocysten syg, så destrueres blastocysten – er den rask, så gemmes den til en senere ægoplægning.

Der er delte meninger i min omgangskreds angående vores valg om at få lavet ægsortering. Jeg er af og til blevet mødt med kommentaren: ”Jamen, du har det jo fint, så hvorfor skulle dine børn ikke også klare den?”. Og ja, LIGE NU har jeg det godt. Men det havde jeg ikke for 1,5 år siden. Og jeg ved ikke, om jeg senere i mit liv kommer til at have det skidt igen. Risikoen er stor, men jeg kan ikke med sikkerhed vide noget. Kommentarer som ”Hvad nu hvis dine forældre havde valgt at sortere dig fra?” har også krydset folks læber. Dét er jeg jo virkelig glad for at de ikke gjorde/kunne dengang, for ellers var jeg her ikke i dag. Til de to kommentarer flyver mange tanker igennem mit hoved. Sundhedsvæsenet ville bestemt kunne hjælpe vores kommende børn, hvis de var syge – ligesom at sundhedsvæsenet jo hjælper mig. Men hvor meget ønsker vi at gå igennem som familie? Mit moderhjerte er allerede knust over de forskellige operationer (1. operation er i 5-7 års-alderen), daglig medicin (resten af livet), og hyppige kontroller og hospitalsbesøg (resten af livet) som denne sygdom vil medføre for vores kommende børn, hvis de havde denne sygdom. Det ville give mig en kæmpe stor ro at vide, at vi kunne spare de bekymringer og hospitalsbesøg ved at have et raskt barn. Det er jo så ikke ensbetydende med, at vores kommende børn ikke kan komme til at fejle alt mulig andet. Men ved at sørge for at denne sygdom ikke bliver lagt oveni puljen, så giver det os en fornyet energi til at tage hånd om de ting, der så kan komme. På trods af de etiske overvejelser som ægsortering kan føre med sig, så føles det som den helt rigtige ting for OS at gøre. Jeg håber, at hvis nogle af jer, står overfor samme overvejelser eller noget lignende, så mærk efter hvad der er det helt rigtige for JER!

Men hvordan går det så med projekt ægsorterings-baby? Vores forløb har været præget af MEGET ventetid, og en del afvisninger til behandling efter tilmelding. Ventetid, hvor vi ikke selv kan komme videre med projekt baby pga. risikoen for et sygt barn, er jo ikke ligefrem noget man klapper i hænderne over. Langt om længe havde vi i maj vores første ægudtagning. Her fik vi taget 12 æg ud. 6 blastocyster var gode nok til biopsi. Dét tal var vi ovenud lykkelige over! Heraf var 1 rask og 5 syge. Den besked var en kæmpe kamel at sluge. Dette éne raske æg fik vi lagt tilbage i den varme og trygge livmoder i september – men det medførte desværre ikke en graviditet. Mere om det videre forløb og tankerne herom i næste opslag

8 Kommentarer

 1. Jane K

  Sikke nogle tunge overvejelser. Hvor er det fantastisk at I gør det, der føles rigtigt for jer! Det lyder som store konsekvenser for et sygt barn. Jeg synes i høj grad at det er forældre-kærlighed i ikke at sætte et barn i verden for en hver pris. De mennesker der kommer med negative kommentarer især den med “tænk hvis dine forældre havde fravalgt dig” forstår nok ikke helt hvor tungt det er at gå gennem fertillitetsbehandling.
  5 syge ud af seks?!? jeg fik helt ondt i maven. Hvor er det urimeligt. Held og lykke med næste forsøg.

  Svar
 2. Genfejl-fri Baby

  Tak for din besked, Jane! Det rører mig virkelig, når du skriver, at det er forældre-kærlighed, når man ikke sætter et barn i verden for enhver pris. For det er især noget, der fylder hos os.
  Vi var også selv meget skuffet over 5/6 syge. Det var virkelig en hård besked at få

  Svar
 3. Sabine

  Først får du en kæmpe krammer! Jeg ved præcis hvordan du/i har det. Jeg er selv igemmem ægsortering lige nu. Må jeg spørge hvor du går henne?

  Svar
  • Genfejl-fri Baby

   Mange tak Sabine! Jeg håber dit/jeres forløb går den rigtige vej. Det er virkelig hårdt at være i til tider.
   Vi hører til Rigshospitalet. Hvad med dig/jer?

   Svar
   • Sabine

    Og det er det – ventetiden og reduceringen af æg er bare rigtig øv!
    Okay, er det til at komme til der? Vi er i Aalborg.

    Svar
    • Genfejl-fri Baby

     Kunne ikke være mere enig!! Vi fik 3 afvisninger til første behandling før vi fik en plads.. Men vi fik en plads ved 1. tilmelding til både fryseforsøg og 2. stimulationsbehandling. Så det har været lidt blandet. Er det okay ift. pladser i Aalborg?

     Svar
 4. Sofie

  Tak for at dele dine tanker.

  Vi er selv i gang med fertilitetsbehandling og herunder ægsortering pga. en gen-fejl hos mig, der med 50% risiko overføres til fremtidige børn, hvis vi går naturens vej.

  Vi har indtil videre været igennem en ægudtagning og en ægoplægning, desværre uden held.
  Vi er også kommet i tvivl om det er den rette vej at gå, så det er dejligt at følge med på sidde linjen hos jer og jeres overvejelser.

  Vi synes det er en benhård kamp og vi kommer tit i tvivl om, hvad der er rigtigt for os at gøre.

  Svar
  • Genfejl-fri Baby

   Tak for din kommentar, Sofie.
   Jeg har selv manglet nogle at tale med ægsortering om, hvilket er grunden til at jeg nu forsøger at belyse emnet herinde.
   Jeg er ked af at læse, at ÆO ikke blev til en graviditet! Håber I snart kan sidde med en positiv test.
   Min mand og jeg har også snakket meget om, hvad der er det rigtige for os. Der kommer faktisk et indlæg i morgen netop om dette (prøve selv eller ægsortering).
   Det er til tider virkelig hårdt – men jeg håber det bliver det hele værd i sidste ende

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

12. gang må da være lykkens gang!?

12. gang må da være lykkens gang!?

Over en måneds benhårdt arbejde har resulteret i ét skud i bøssen. Det virker så uretfærdigt, men det er jo efterhånden det overordnede tema i alt dette. Det er ægoplægning nummer 12 for vores vedkommende. Jeg kniber en tåre ved tanken om, at vi 11 gange før har siddet i samme situation, fulde af håb – men stadig ikke har fået vores barn.

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!