Boost sædkvaliteten med de rigtige vitaminer

Blog opslag

Skrevet af Exseed Health

16 feb, 2020

En af de ting mænd kan gøre for at forbedre sædkvaliteten er, at sørge for at kroppen får de nødvendige vitaminer og mineraler til at opbygge sunde sædceller. Dette kan man opnå ved at spise en sund, balanceret og varieret kost med masser af grønsager, sunde kulhydrater og protein. I vores blog om Superfoods kan du læse om top 20 power ingredienser vi anbefaler, at inkludere i en fertilitetsfremmende kost.

Men til trods for en ihærdig indsats for at lave sund mad, kan der være flere faktorer, der gør at man ikke opnår at optage tilstrækkelig mængde af de vitaminer og mineraler, der er vigtige for produktion af sædceller med god DNA og evne til at svømme hurtigt.

Et godt alternativ er derfor, at supplere med en balanceret kosttilskud. Her gælder det om, at finde kosttilskud der har den rigtig kombination af de antioxidanter, der videnskabeligt har positiv effekt på sædkvaliteten.

Forskning har vist at bl.a. Zink, Selen og folinsyre er vigtige i sædcellers produktion samt at de beskytter sædceller mod DNA skader. For eksempel kan selen-mangel medføre deforme eller svækkede sædceller med nedsat bevægelighed, hvilket bidrager til ringe chance for at befrugte kvindens æg.

Andre antioxidanter, der ligeledes har vist gode resultater på sædkvaliteten, er Coenzym Q10 og L-Carnitine. Studier har vist, at disse har en positiv effekt på sædkoncentration og sæd motiliteten.  Flere såsom vitaminer som A, D og E er med til at vedligeholde en god sædcelleproduktion.

Efterhånden er det blevet alment kendt, at kroppens celler generelt har godt af Omega-3 fedtsyrer. Sædceller er ikke en undtagelse. Især 2 vigtige Omega 3- fedtsyrer skal du sørge for, at få tilskud af: de langkædede omega-3 fedtsyrer docosa-hexaensyre (DHA) og eikosa-pentaensyre (EPA), som især findes i de fede og halvfede fisketyper.

I et studie hvor 211 mænd modtog tilskud af DHA og EPA i 8 mdr. resulterede det i forbedring af sædkoncentrationen og sæd motiliteten med hhv. 59% og 37% (1).

Hvad skal man tage og hvor meget?

Der er efterhånden flere kosttilskud til mænd på markedet. Hvor meget man skal tage af kosttilskud er afhængig af din livsstil og kostsammensætning. Nøglen er her, at vælge de vigtige ingredienser i de rigtige mængder. For meget kosttilskud kan faktisk have en skadelig effekt på fertiliteten. Baseret på et videnskabeligt grundlag giver ExSeed coaches nedenunder anbefalinger til hvad balanceret tilskud bør indeholde for mænd med balanceret kost:


RI = Dagligt referenceindtag for voksne samt børn fra 11 år og derover.

Da det jo tager omkring 72-90 dage at producere og modne sædceller, er det vigtigt, at man som minimum tager kosttilskud i 3 måneder for at være sikker på at der er en positiv effekt. Snak altid med din læge hvis du har nogle sygdomme eller ved at du har underskud på specifikke vitaminer eller mineraler.

For mere information om mandlig fertilitet hop ind på vores hjemside www.exseedhealth.com og besøg bloggen med en masse informative blog artikler.

(1) ”Effect of omega‐3 polyunsaturated fatty acid supplementation on semen profile and enzymatic anti‐oxidant capacity of seminal plasma in infertile men with idiopathic oligoasthenoteratospermia: a double‐blind, placebo‐controlled, randomised study”

  1. R. Safarinejad, 2010, Andrologia

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

12. gang må da være lykkens gang!?

12. gang må da være lykkens gang!?

Over en måneds benhårdt arbejde har resulteret i ét skud i bøssen. Det virker så uretfærdigt, men det er jo efterhånden det overordnede tema i alt dette. Det er ægoplægning nummer 12 for vores vedkommende. Jeg kniber en tåre ved tanken om, at vi 11 gange før har siddet i samme situation, fulde af håb – men stadig ikke har fået vores barn.

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!