Har du googlet i flere timer, for at finde ud af hvad du skal gøre, for at optimere din fertilitet?
…Og har du læst side op og side ned om alle mulige (og umulige) kosttilskud, fertilitets-juicekure, superfoods, kostretninger og hvilke hormonforstyrrende stoffer, du også lige skal huske at undgå?
SÅ kan jeg rigtigt godt forstå, hvis du er forvirret på et højere plan! For hvor skal man starte og hvad er mest vigtigt at fokusere på?
Det får du svar på lige her!
Jeg har nemligt listet de 3 vigtigste ting for dig, som er dér du skal starte, før du begynder på de næste trin for at forbedre din fertilitet.
Det er altså disse 3 specifikke ting, der skaber et bundsolidt fundament for din fertilitet, som du derfor FØRST skal fokusere på, når du gerne vil være gravid!
…Og selvom jeg er den vildeste kosttilskudsnørd, så er kosttilskud faktisk slet ikke på top 3 af de vigtigste ting! De er nemlig kun effektive, når disse 3 helt fundamentale ting er på plads!
Det er lidt ligesom når du bygger et hus. Så er det immervæk smartest at lave et godt fundament, før du sætter væggene op! (Ellers ender de vægge jo i sidste ende med at være spild af penge!)
Så, derfor får du lige nøglen til dit fertilitetsfundament!
Er du klar?
*drumroll*
For at få et sundt fertilitetsfundament skal du FØRST fokusere på følgende, i nævnte rækkefølge:
1.) Minimér dine stressfaktorer
2.) Få 8 – 9 timers nattesøvn – af god kvalitet
3.) Spis en blodsukkerstabil kost med rigeligt frugt og grønt!
SÅ ENKELT KAN DET SIGES!
Nu tænker du nok, at motion bør være i top 3, men faktisk så er motion et stykke længere nede på listen.
Det skyldes at INGEN type af motion fuldstændigt kan opveje effekten af dårlig kost, manglende nattesøvn og langvarig stress.
….Ligesom der heller ikke findes nogen kost, der kan opveje manglen på nattesøvn!
Derfor er kosten helt nede på 3. pladsen.
…Og hvis du i lange perioder oplever megen stress både fysisk og psykisk, så kan det være stort set umuligt at få en ordentlig nattesøvn og tage gode beslutninger i forhold til kosten.
Selvom du formår at holde ved en sund kost, så påvirker stress både din fordøjelse og din hormonbalance i negativ retning. Derfor kommer vi desværre ikke uden om, at alle former for stress (og ISÆR langvarig stress) skal tages alvorligt, når vi gerne vil være gravide.
Af den grund ligger stress-faktorerne helt øverst på listen.
Stress-faktorer var i øvrigt en af mine egne ‘blinde vinkler’, i de 2 år jeg var ufrivillig barnløs.
Jeg levede jo et ’normalt’ liv, og havde ikke ret meget stress, udover den almindelige arbejdsstress, som jo opfattes som en acceptabel og helt uundgåelig stressfaktor i vores kultur.
Desværre gik det op for mig, at stress var en utrolig dårlig kombination med min dårlige blodtilførsel til min livmor. (Ja, hvis du sidder ned hele dagen på hjemmekontoret, så er her også et meget oplagt fokuspunkt)
Da jeg endeligt fik styr på HELE mit fertilitets-fundament, blev jeg til gengæld gravid allerede i 1. cyklus!
Det betød for os, at vi lige netop undgik at komme en tur i fertilitetsbehandling.
DERFOR håber jeg også at du finder dine ‘blinde vinkler’ og får styr på dit fertilitets-fundament!
Jeg lover dig, det er AL arbejdet værd! <3
Kærligst
Malene
/fertilista
PS: Vi starter en ny omgang af ‘Kickstart Din Fertilitet 7-dages Challenge’ d. 5. april, hvor vi netop får styr på disse 3 vigtige ting og kommer omkring HELE dit fertilitets-fundament! Du kan tilmelde dig lige HER.
Er der evidens for at de tre ting du nævner øger ens chancer for at blive gravid, eller er det baseret på din egen historie? Hvis du har nogle videnskabelig referencer kunne jeg godt tænke mig at se dem.
Der er ingen evidens for blodsukkerstabil kost og fertilitet. Det er kun en lille gruppe af mennesker, der skal bekymre sig om deres blodsukker; tankerne kommer blandt andet fra PCOS og Kisskost, men der er igen ingen evidens for Kisskost for PCOS-kvinder eller andre.
Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at der bidrages til mytetænkning på denne side. Især fordi sort/hvid-tænkning og myter bidrager til øget fertilitetsrelateret stress.
De bedste hilsner,
Signe Zahle, VaneCoach
Tak for dit svar Signe!
Jeg er helt enig, jeg synes heller ikke det bidrager med noget, når det ikke er underbygget underbygget af evidens. Jeg har valgt at droppe alle råd som ikke kommer fra min læge for ikke at skulle stresse over det også – synes der er rigeligt at se til med behandling i sig selv.
Hej Signe,
Som du kan se på min kommentar nedenfor, så ER der evidens for at en kontinuerligt forhøjet blodsukker gennem længere tid, f.eks. i form af sukkerholdige drikke, har en negativ indflydelse på kvinders fertilitet.
Jeg anbefaler ikke hverken Kiss kost, kalorie-tælning eller andre strikse kostretninger. SLET ikke.
Jeg anbefaler en blodsukkerstabil kost med rigeligt frugt og grønt.
Men læg også mærke til at jeg ikke nævner blodsukkerstabil kost ALENE. For man kan godt spise blodsukkerstabilt, men samtidigt spise for ensidigt og få for få grøntsager og for meget usundt fedt.
Der er jo netop en grund til, at kosttilskud med f.eks. folat anbefales inden vi bliver gravide. Det er for at sikre en god kvalitet i vores æg, som kan blive til et sundt og raskt barn uden spina bifida.
Men der er mange andre næringsstoffer, der er lige så vigtige for æggets kvalitet og vores evne til at få et sundt og raskt barn med hjem. Derfor ER næringstætheden i den mad vi spiser, også vigtig for fertiliteten.
Vi VED også at for store udsving i blodsukkeret over længere tid skaber grobund for både prædiabetes, diabetes 2, PCOS og andre sygdomme.
Vi bliver derfor nødt til at anerkende, at et stabilt blodsukker OG en næringstæt kost ER en vigtig faktor for både vores helbred OG vores fertilitet.
Dernæst kan vi jo begynde at diskutere hvad en blodsukkerstabil kost er.
Det er i princippet forskelligt fra person til person. Det er den kost, der holder lige præcist DIT blodsukker stabilt.
Din krops evne til at holde blodsukkeret stabilt, kommer nemlig an på hvor god lige præcist DIN krop er, til at flytte sukkeret fra blodet ud til lagrene i musklerne på dagen, hvor du spiser et sukkerholdigt måltid.
Her er der mange ting, der spiller ind, bl.a. din alder, stressbelastning, søvnmønster, din insulinfølsomhed og størrelsen på din muskelmasse.
Desværre kan man sagtens have en underliggende snert af insulinresisten, uden at det er hæsblæsende PCO. Derfor kan det være svært at opdage. Over halvdelen af voksne mennesker, lagrer faktisk ikke sukkeret optimalt.
Det er altså IKKE en myte at et stabilt blodsukker og en næringstæt kost har indflydelse på dit helbred og din fertilitet.
Jeg synes det er super ærgerligt at livsstilsfaktorerne tales ned som irrelevant for fertilitet, når der ER evidens for, at det har en indvirkning.
Med så modsatrettede informationer er det er ikke så mærkeligt, at mange bliver forvirrede på et højere plan, når det kommer til kost, sundhed og fertilitet.
Du skal have mange tak for dit indlæg, Signe. Så fik jeg lige muligheden for at forklare lidt nærmere.
Kærligst
Malene
Kære Sine,
Tusind tak for din kommentar og dit rigtigt gode spørgsmål! Ja, jeg arbejder netop evidensbaseret og der ER evidens for at disse 3 faktorer har stor betydning for din fertilitet.
Hvis du gerne vil have links til videnskabelige studer, så er der lidt at starte med her:
1) STRESS:
Infertility-related stress in men and women predicts treatment outcome 1 year later
Jacky Boivin, Ph.D.
Lone Schmidt, Ph.D. DOI:https://doi.org/10.1016/j.fertnstert.2004.12.039
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(05)00408-5/fulltext
Glucocorticoids, Stress, and fertility
Shannon Whirledge and John A. Cidlowski*
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3547681/
The relationship between stress and infertility
Kristin L. Rooney, BA and Alice D. Domar, PhD
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6016043/
Lifestyle and fertility: the influence of stress and quality of life on female fertility
Stefano Palomba, Jessica Daolio
https://www.researchgate.net/publication/329345369_Lifestyle_and_fertility_the_influence_of_stress_and_quality_of_life_on_female_fertility
2: SØVN
Sleep, Sleep Disturbance and Fertility in Women
Jacqueline D. Kloss, Michael Perlis, […], and Clarisa Gracia
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25458772/
Sleep and Reproductive Health
Olubodun Michael Lateef and Michael Olawale Akintubosun
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7101004/
Sleep, Sleep Disturbance and Fertility in Women
Jacqueline D. Kloss, Michael Perlis, […], and Clarisa Gracia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402098/?source=post_page—————————
3: KOST OG FERTILITET
Diet and fertility: a review
Audrey J Gaskins et al. Am J Obstet Gynecol. 2018 Apr.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28844822/
Intake of Sugar-sweetened Beverages and Fecundability in a North American Preconception Cohort
https://journals.lww.com/epidem/Abstract/2018/05000/Intake_of_Sugar_sweetened_Beverages_and.8.aspx
Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy
https://academic.oup.com/humrep/article/33/6/1063/4989162
Der ud over, så er min viden primært indenfor mineralmetabolisme, og jeg har derfor en evidensbaseret indsigt i hvordan stress, mangel på søvn og mangel på næringsstoffer påvirker din mineralmetabolisme, der igen har indvirkning på hvordan dine enzymer, hormoner og fordøjelse arbejder, og hvordan de samlede påvirkning igen har indflydelse på inflammatoriske processor i kosten.
Det er den viden jeg har med i værktøjskassen, når jeg skal udarbejde en personlig protokol til genopretning af fertiliteten. <3
Hvad mener du, at kilderne omkring kost konkluderer? (Jeg kan kun åbne to). Jeg kan ikke læse noget omkring blodsukkerstabil kost og evidens.
De bedste hilsner,
Signe
Hej Marlene.
Mange tak for dit svar.
Jeg har kigget på de tre artikler du linker til ifm. kost og fertilitet. For to af dem har jeg desværre kun adgang til abstractet, men for den sidste kan jeg se hele artiklen. Umiddelbart finder dem dog ikke relevante i forhold til at en blodsukkerstabil diæt skulle forbedre ens fertilitet.
Jeg kan kun læse abstractet for “Diet and fertility: a review”, og her kan jeg ganske enkelt ikke se hvad der har med blodsukkerstabil kost at gøre, men måske står det inde i artiklen.
Det andet studie (Intake of Sugar-sweetened Beverages and Fecundability in a North American Preconception Cohort) peger på at et højt indtag af sodavand er forbundet lavere sandsynlighed for at blive gravid. Men det siger vel ikke at gruppen der drikker mere sodavand har en mindre blodsukkerstabil kost generelt, end den anden gruppe der ikke drikker sodavand, når nu man kun kigger på en enkelt fødevare, og ikke ved hvad de to grupper drikker og spiser i øvrigt? Jeg vil også stille spørgsmålstegn ved om de to grupper (dem der drikker hhv. meget og lidt sodavand) er blevet korrigeret for andre eventuelle forskelle – måske kunne man forestille sig at dem der drikker meget sukkerholdig sodavand har en højere vægt, og i så fald ville det være interessant om man ser en forskel hvis man korrigerer for en evt. vægtforskel, da overvægt mindske chancen for at blive gravid. Med andre ord, er der tale om en korrelation eller en kausalitet? Jeg formoder det er en korrelation.
Det tredje studie (Pre-pregnancy fast food and fruit intake is associated with time to pregnancy) peger på at et højt indtag af fast food og lavt indtag i frugt sænker sandsynligheden for at blive gravid. De indsamler data efter kvinderne er blevet gravide, ved at spørger dem i uge 16 om hvordan de spiste umiddelbart før de opnåede graviditet. Spørgeskemaet kategoriserede maden som fx grøntsager, frugt og fastfood, men adskiller ikke frugt i højt og lavt glykæmisk indeks. De nævner ikke selv at den ene gruppe spiser mere blodsukkerstabilt end den anden, jeg med et afkrydsningsskema der deler maden ind i så grove grupper har jeg svært ved at se hvordan du kan konkludere som du gør. Desuden er jeg meget skeptisk for kvaliteten af at studie hvor man selv rapporterer sin kost 16 uger efter man har spist den, fordi resultaterne sandsynligvis er påvirket af recall bias. Det er ikke noget de diskuterer i artiklen, og derfor svært at vurdere i hvor høj grad det påvirker resultaterne.
Jeg synes dit svar til Signe Zahle er nedladende, især din kommentar om at det ikke undrer dig at hun er i fold hos Morten Elsøe. Det klæder dig ikke at gå efter manden frem for bolden, og det bekræfter mig i at dine påstande om hvad der “booster” fertiliteten ikke er underbygget videnskabeligt.
Jeg vil stadig gerne se et studie omrking hvordan en kost der samlet set er blodsukkerstabil påvirker fertiliteten, når man ser bort fra øvrige faktorer som alder, rygning, vægt og sygdomme.
Hej Sine,
Tak for din kommentar.
Angående dine kommentarer til studierne, så er det eneste jeg ville vise med disse studier egentligt bare, at der er en sammenhæng mellem kost og fertilitet.
Jeg var ikke ude på at bevise, at man kan øge fertiliteten, ved udelukkende at have en blodsukkerstabil kost. Jeg kunne heller aldrig drømme om at påstå at en blodsukkerstabil kost som eneste faktor, vil øge fertiliteten. I forhold til fertilitet kan kosten nemlig aldrig stå alene, hvorfor det jo netop er et komplekst område.
Mht. min kommentar omkring Morten Elsøe, så var det aldrig min hensigt at virke nedladende eller ‘gå efter manden’. Meget kan misforståes på skrift.
Han har på mange måder orden i penalhuset, men jeg finder hans tilgang ret ensidig og meget lidt nuanceret. Og ja, for mig forklarer det jo så, hvorfor Signe og jeg simpelthen ikke taler samme sprog.
Mvh.
Malene
Angående kost og fertilitet: Det anbefalede er at følge vores kostråd. Spis varieret, ikke for meget og husk fuldkorn. Hvis du følger dette, er du good to go.
Ved studiet oven for gælder det samme. Studiet viser, at kvinder, der drak meget sodavand, også havde større tilbøjelighed til at ryge, have et højere BMI, være mindre fysisk aktive med mere. Derfor kan sodavanden i sig selv ikke blot trækkes frem, da der er andre parametre på spil.
Derudover viser studiet, at der muligvis er en sammenhæng med sodavand og fertilitet, hvis du drikker mere en ½ liter sukker-sodavand per dag. Der var ingen sammenhæng påvist ved “diet soda consumption”. Så derfor viser studiet ikke, at du skal spise en blodsukkerstabil kost; det viser, at du af ren forsigtighed kan sørge for ikke at drikke mere end ½ liter sukker-sukkersodavand om dagen; men hvis du følger det første råd: spis (og drik) varieret og ikke for meget, så er dette slet ikke et problem.
Det er vigtigt, at studier ikke tages ud af kontekst, og det er vigtigt, at “evidens” ikke bliver et cover for at konkludere noget helt andet. Der er meget at kæmpe med, når man er ufrivillig barnløs. At du skal spise varieret, ikke for meget og husk fuldkorn er et godt råd at følge; og så kan du bruge din energi på andre ting.
De bedste hilsner,
Signe Zahle
Kære Signe,
Tak for din kommentar.
Desværre kan jeg se, at vi står meget langt fra hinanden i forståelsen af kost sundhed, hvis du mener, at de officielle kostråd er nok, når vi har med mennesker at gøre, hvis krop er i ubalance.
Der er absolut ingen evidens for, at de officielle kostråd gavner fertiliteten eller genopretter balancen i kroppen.
Eksempelvis anbefaler de officielle kostråd jo de magre mælkeprodukter, imens der rent faktisk er evidens for, at det er de fuldfede mælkeprodukter, der har en gavnlig effekt på fertiliteten.
Jeg kan også se, at du har slået dig op som fertilitetscoach og har en instagram-profil med fertilitet og vægttab.
Jeg vil derfor på det kraftigste anbefale, at du sætter dig mere ind i, hvad et ustabilt blodsukker helt konkret gør ved kroppen, og hvorfor det lige præcist er relevant at fokusere på for os alle, og ikke kun for diabetikere.
Du kan starte med bogen ‘Sandheden om Sukker’ af Anette Sams PhD., eller endnu bedre, at tage hendes online kursus ‘insulinresistens for professionelle’ (det har jeg gjort).
Både kurset og bogen indeholder den nyeste viden om sukker, insulin og påvirkningen på vores krop.
Det er netop ikke en ensidig dæmonisering af sukker, men en faktabaseret tilgang til, hvad der reelt sker i kroppen, når den belastes af svingende blodsukker over længere tid, og hvorfor de fleste af os har gavn af får længere perioder ind imellem med et mere stabilt blodsukker.
Men indtil du har tilegnet dig den viden, taler vi ikke samme sprog, og vil derfor uundgåeligt tale forbi hinanden.
I forhold til de linkede undersøgelser, er de jo blot få eksempler på, hvordan kost, livsstil og fertilitet rent faktisk viser en sammenhæng. Og jo, vi kan godt konkludere at der ER en sammenhæng med sukkerholdige drikke og infertilitet. Det interessante her er lige præcist, at der ikke var en umiddelbar sammenhæng, når det var diet coke, som ikke giver samme blodsukkerstigning.
Som tidligere nævnt er jeg bestemt heller ikke tilhænger af en bestemt kostretning eller forbud. Dårlig samvittighed i forhold til kosten er simpelthen forbudt hos mig.
Men jeg kan også se, at de klienter jeg har, der viser tydelige tegn på underliggende udfordringer med blodsukkeret, får meget hurtigt gode resultater ved at lave få, men bæredygtige ændringer i deres kost mod mere stabilt blodsukker. (Og ja, det virker. Så sent som i lørdags var der en, der fik sin første positive graviditetstest nogensinde.)
Hvis du dykker langt nok ned i faglitteraturen, såkommer du altså ikke udenom, at der ER en sammenhæng mellem kost, livsstil, et svingende blodsukker, inflammatoriske tilstande og fertiliteten.
Kærligst
Malene
Jeg er uddannet VaneCoach ved Morten Elsøe, og jeg arbejder ud fra en evidensbaseret tilgang, hvor alle parametre af studiet indregnes i konklusionerne 🙂
Jeg arbejder netop med PCOS-kvinder og en selvkærlig tilgang til vægttab.
Jeg vil foreslå alle at læse Mortens artikel “Sandheden om sukker” her:
https://www.google.com/amp/s/www.mortenelsoe.com/blog/sandheden-om-sukker%3fformat=amp
Og afsnit 28 af Detox din hjerne om blodsukker.
De bedste hilsner,
Signe Zahle,
Kære Signe,
Jeg er absolut ikke overrasket over, at du har været i fold hos Morten Elsøe.
Det forklarer så fint, hvorfor vi ikke taler samme sprog, hvis det er det eneste sted, du har din viden og tilgang fra.
I hans artikel omkring ‘Sandheden om Sukker’, skriver Morten Elsøe bl.a. følgende:
Quote
“[S]ukker [er] mere end blot tomme kalorier, da det påvirker flere hormoner i lang tid, og et af de hormoner stopper fedtforbrændingen. Spiser du søde sager flere gange om dagen, kan det derfor være umuligt for din krop at forbrænde fedt.”
– Anette Sams, PhD, forfatter til bogen “Sandheden om sukker”.
Netop dén påstand er i min erfaring den mest udbredte og skadelige madmyte, der findes. Den får nemlig mange til at tænke:
“Nu er skaden sket, så kan jeg lige så godt fortsætte”, efter bare én bid af et stykke kage eller ét stk slik. Så de overspiser – også for at sikre sig, at der ikke er noget tilbage til i morgen, til at spænde ben for deres vægttab.
Unquote
Lige præcist denne tilgang, hvor vi ikke er interesseret i at give hele sandheden videre til den brede befolkning, under den opfattelse, at de ikke kan håndtere den og bliver demotiverede, er absolut ikke hensigtsmæssig.
Hvis vi ikke får adgang til fakta omkring kost og sundhed, pga. af en formynderisk arrogance, så har vi jo netop ikke en ærlig chance for at tage sagen i egen hånd og træffe sunde og oplyste valg for vores egen sundhed.
Morten kan mene hvad han vil, om Anettes bog, der åbenbart er fyldt med ‘farlig og demotiverende’ fakta omkring blodsukker og insulin resistens, men resultaterne hos dem, der følger hendes nemme råd til en mere blodsukkerstabil hverdag, taler deres eget tydelige sprog.
Det er heller ikke tilfældigt, at diabetesforeningens kostråd nu har valgt at følge Anettes kostråd, fremfor de oprindelige råd, der blev udstukket af Sundhedsstyrelsen.
De oprindelige råd har spillet fallit og fastholder simpelthen type 2 diabetikere i deres sygdom.
Det betyder at mange type 2 diabetikere nu har skiftet de gamle kostråd og medicinen ud med Anettes kostråd og en højere livskvalitet.
Jeg synes ærligt talt det er en skandale, at Sundhedsstyrelsen stadig fastholder kostråd, der ikke har ændret sig ret meget siden 80’erne, når nu vi er blevet så meget klogere siden – både i forhold til diabetikerne og den brede befolkning.
De burde i virkeligheden stilles til ansvar for deres kostråd, der tydeligvis har skubbet hele den danske befolkning mod flere kroniske lidelser og livsstils-sygdomme de seneste 40 år.
Så ja, jeg håber ærlig talt, at vi snart får medtaget langt flere af rådene fra Anette Sams i de offentlige kostråd.
… Som prognoserne for diabetes og livssrilsygdomme ser ud lige nu, så har vi faktisk ikke råd til andet.
Kærligst
Malene
Hej Malene,
Der er flere ting i din kommentar, som ikke stemmer overens med en videnskabelig tilgang.
“Der er absolut ingen evidens for, at de officielle kostråd gavner fertiliteten eller genopretter balancen i kroppen”
– Jeg kan ikke læse at nogen har skrevet at de officielle kostråd “gavner” fertiliteten, jeg kan kun se at Signe argumentere for at de er tilstrækkelige, og at det ikke er nødvendig med nogen særlig diæt. Og hvad er det for en balance du mener som skal genoprettes?
“… imens der rent faktisk er evidens for, at det er de fuldfede mælkeprodukter, der har en gavnlig effekt på fertiliteten.”
– på baggrund af diskussionen, ville det klæde dig at sætte et link ind under sådanne påstande. Men du fortsætter desværre med at komme med påstande uden at dokumentere dem.
“Du kan starte med bogen ‘Sandheden om Sukker’ af Anette Sams PhD., eller endnu bedre, at tage hendes online kursus ‘insulinresistens for professionelle’”
Alle kan skrive en bog, og hverken bøger, online kurser eller youtube film er videnskabelig dokumentation. Har hun lavet skrevet en peer-reviewed artikel om sukker og fertilitet?
“Men jeg kan også se, at de klienter jeg har, der viser tydelige tegn på underliggende udfordringer med blodsukkeret, får meget hurtigt gode resultater ved at lave få, men bæredygtige ændringer i deres kost mod mere stabilt blodsukker”
– Så dit eget udokumenterede studie, uden kontrolgruppe, giver grund til at anbefalde en bestemt kost? Det virker ikke videnskabetligt for mig.
Hej Sine,
Jeg kan forstå du ikke er tilfreds med mit svar til Signe.
Der rigtigt mange af de kvinder, der læser på denne side, der bokser med en krop, der netop ikke er i balance.
Signe anbefaler de officielle kostråd bredt over én kam som kommentar på min blog, hvor målgruppen netop er kvinder, der kæmper med fertiliteten. Det kan tolkes som om, at de officielle kostråd er den bedste og mest effektive vej frem for alle dem, der gerne vil hjælpe deres fertilitet på vej. Det er jeg meget uenig i, og derfor bliver jeg nødt til at rette den påstand.
Hun skriver desuden selv i sin kommentar, at hun vejleder kvinder med PCO og infertilitet.
Lige præcist for disse kvinder er viden om insulinresistens og en blodsukkerstabil kost så absolut hjørnestenen, hvis problemerne med PCO skal mindskes og fertiliteten hjælpes på vej.
Sammenhæng mellem magre mælkeprodukter og anovulatorisk infertilitet (kontra fede mælkeprodukter), kan du finde her:
A prospective study of dairy foods intake and anovulatory infertility
J E Chavarro 1, J W Rich-Edwards, B Rosner, W C Willett
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17329264/
Jeg behøver ikke forsvare Anette Sams faglige kompetencer og evidensbaserede tilgang. Der foreslår jeg, at du selv får syn for sagen ved at læse hendes bog.
Jeg har heller ikke påstået at mine erfaringer beviser noget. Jeg fortæller bare, at jeg kan se at de ting jeg anbefaler virker, hos de kvinder jeg har i forløb. Jeg påstår ikke at mine erfaringer er et videnskabeligt studie.
Mvh.
Malene
Hej Malene
Jeg har lige læst dit blogindlæg og kommentarsporet ovenfor, og der er et par ting jeg bliver nysgerrig på.
For det første: Hvordan ved du om din blodtilførsel til din livmoder var dårlig? Og hvordan hænger det sammen med at sidde på hjemmekontoret? Som jeg læser det, siger du indirekte at det at sidde ned og arbejde medfører dårlig blodtilførsel til livmoderen, og at dette medfører nedsat fertilitet? Jeg har aldrig hørt om det før, det kan selvfølgelig være jeg har misforstået. Hvad bygger du den påstand på? 🙂
For det andet bliver jeg noget nysgerrig på, hvad du mener dine referencer om kost og fertilitet egentlig fortæller? Jeg kan ikke se i nogle af de studier du nævner, at man har undersøgt noget om blodsukkerstabilitet.
Studiet om sukkerholdig sodavand du refererer til, viser ikke noget om hvordan blodsukkerstabilitet påvirker fertilitet. De undersøger mulige korrelationer mellem indtag af sukkerholdige drikkevarer og fertilitet (opgivet som fekunditetsrate, FR).
Det er rigtigt at de i resultatafsnittet angiver at der er nedsat FR for dem der indtager sukkerholdig sodavand, men når man ser på konfidensintervallerne i tabel 2, er disse enormt brede og overlapper hinanden. Dette er et udtryk for at den opgivne FR er behæftet med stor usikkerhed, og at der er lille sandsynlighed for at finde en signifikant forskel mellem de forskellige “grupper”. Jeg ville derfor ikke lave konklusioner med særlig stor sikkerhed på baggrund af studiet.
Når du i en af kommentarerne ovenfor siger at der er en sammenhæng mellem sukkerholdige drikke og infertilitet, så mener jeg det er lidt af en tilsnigelse.
Det eneste vi kan sige ud fra dette studie er at man MÅSKE muligvis har en lavere fekunditetsrate hvis man drikker mere end 7 sukkerholdige sodavand om ugen sammenlignet med hvis man drikker sukkerfri sodavand uanset mængden. Vi kan ikke udtale os om nogen eventuel årsagssammenhæng, dvs. at man ikke på baggrund af dette studie kan konkludere at det er udsving i blodsukkeret der giver nedsat fertilitet. Ved lavere indtag af sukkerholdig sodavand end 7 pr uge, er der næppe nogen forskel sammenlignet med sukkerfri.
Ovenstående baserer jeg på sidste kolonne i tabel 2 i artiklen hvor FR er justeret for mulige confounders såsom BMI, rygning, alkoholindtag osv, samt indtag af hhv. sukkerfri/sukkerholdig sodavand.
Jeg anfægter slet ikke at kosten har en betydning for fertiliteten, så der er vi enige. Men jeg mener man bør være ydmyg overfor hvad man egentlig kan konkludere ud fra de studier man refererer til for at undgå at sprede misinformation. Selvom studiet kaldes prospektivt i artiklen, er data om sodavandsindtag indsamlet retrospektivt ud fra deltagernes hukommelse. Dette vil altid medføre en risiko for recall bias. Desuden er studiet et observationsstudie, hvilket gør at man bør tage ekstra forbehold for hvad man konkluderer. Jeg vil mene at der er behov for andre studier med et andet studiedesign (prospektivt interventionsstudie om muligt), for at kunne udtale sig med større sikkerhed.
Summa summarum: Studiet er kun relevant for mennesker der drikker mere end 7 sukkerholdige sodavand om ugen, og selv her er en evt. sammenhæng med fertilitet og en evt. forskel ift. sukkerfri sodavand meget usikker.
Jeg vil vildt gerne høre om det hvis du tolker resulaterne af undersøgelsen anderledes end jeg gør (hvilket det lyder som om).
Jeg håber du har tid/lyst til at svare 🙂
Bedste hilser
Sabina
Kære Sabina,
Mange tak for din kommentar (…og gode tone! 🙂 )
Mht. stillesiddende arbejde og fertilitet, så er der flere grunde til at overveje at ændre vaner, hvis man sidder ned 8 timer på kontoret (hjemme eller på arbejdet).
Stillesiddende livsstil har jo som bekendt en negativ effekt på blomomløbet generelt i hele kroppen (inklusiv din livmor). Der er flere måder at optimere afspændingen i det område og øge blodtilførslen til livmor. Den meste kendte og studerede metode er nok Mojzisova metoden, som siden 1991 har været den metode, man har anbefalet som førstevalg til kvindelig infertilitet i Tjekkiet.
Ud over problemet med blodomløbet, så skaber en stillesiddende livsstil også øget risiko for en række livsstilssygdomme (herunder insulinresistens – meget apropos) og øget inflammation i kroppen.
Angående dine kommentarer til studiet, så er det eneste jeg ville vise med disse studier egentligt bare, at der er en sammenhæng mellem kost og fertilitet.
Jeg var ikke ude på at bevise, at man kan øge fertiliteten, ved udelukkende at have en blodsukkerstabil kost. Jeg kunne heller aldrig drømme om at påstå at en blodsukkerstabil kost som eneste faktor, vil øge fertiliteten. I forhold til fertilitet kan kosten jo aldrig stå alene, hvorfor det jo netop er et komplekst område.
Jeg er for så vidt ikke uenig med dig i, at der er nogle udfordringer med lige dette studie, men mener godt man kan konkludere en vis sammenhæng med mere end 7 sukkerholdige sodvand om ugen og nedsat fertilitet. (Ligesom de også giver udtryk for i deres konklusion).
Kærligst
Malene
Hej Malene
Tak for dit svar.
Jeg køber at bevægelse og en aktiv livsstil er godt for helbredet og forebyggelse af livsstilssygdomme, så hvis det er det du mener med dit svar, så er jeg enig. Jeg mener dog at have hørt i dit webinar at det at sidde ned frem for at stå, skulle spærre for blodtilførslen til underlivet – og denne påstand er jeg skeptisk over for. Det kan selvfølgelig igen være jeg har misforstået det. Men så langt så godt.
Dejligt at du kan følge mine pointer ift. sodavandsstudiet. Jeg går ud fra at du så også vil give mig ret i at disse påstande som er taget fra dine kommentarer længere oppe, ikke er underbygget af de studier du refererer til:
“Ja, jeg arbejder netop evidensbaseret og der ER evidens for at disse 3 faktorer har stor betydning for din fertilitet.”
“så ER der evidens for at en kontinuerligt forhøjet blodsukker gennem længere tid, f.eks. i form af sukkerholdige drikke, har en negativ indflydelse på kvinders fertilitet.”
Der er som sagt simpelt hen ikke nogle af de tre studier du nævner vedrørende kost, som underbygger det du skriver her. Hvis du fortsat mener det samme, så ville det være rigtig spændende at læse nogle artikler der beskriver sammenhængen.
Jeg bliver lidt ærgelig når nogen proklamerer at de arbejder ‘evidensbaseret’, men samtidig ikke formår at underbygge deres påstande med relevant videnskabelig litteratur. Det kan jo være en svipser når det går lidt stærkt, men jeg synes faktisk man skylder læserne på en blog som denne at være grundig i sin argumentation når man kommer med påstande om hvad man selv skal gøre for at forbedre sin situation. Kvinder/par som ønsker graviditet er i forvejen en sårbar gruppe, og det er ikke rimeligt at de potentielt skal have dårlig samvittighed eller stresse over at gøre tingene ‘forkert’ oveni den sorg det i forvejen er at være barnløs. Derfor er det uhyrlig vigtigt i mine øjne at påstande og råd om disse ting i bunder i solid dokumentation og klar argumentation.
Jeg er stadig nysgerrig på de ting du skriver om blodsukkerstabil kost, og jeg savner ligesom Sine fortsat nogle referencer som underbygger punkt 3 på listen, altså din påstand om at blodsukkerstabil kost skulle være godt for fertiliteten (jeg går ud fra vi taler raske kvinder/mænd). Måske kan du gøre mig klogere her og henvise til relevant litteratur? – og hvad er i øvrigt blodsukkerstabil kost? Blodsukkeret vil jo altid svinge når vi spiser og er aldrig helt stabilt.
Og som en sidste kommentar, så sidder jeg lige i skrivende stund og undrer mig over hvordan du er nået frem til rækkefølgen i vigtigheden af de tre faktorer du nævner? Altså stress over søvn over kost. Jeg kan ikke lige umiddelbart gennemskue hvordan man er kommet frem til det.
Der er mange spændende ting at tage fat i, så den blev lidt lang – håber du stadig vil vende tilbage 🙂
Hilsner
Sabina
Hej Malene.
Jeg beklager hvis du ikke synes jeg har holdt den gode tone, det var ikke min mening.
Jeg er glad for at læse at du er enig i, at de tre artikler, som du henviser til om kost og fertilitet, peger på at der er en sammenhæng mellem kost og fertilitet, men ikke beviser noget i forhold til effekten af en blodsukkerstabil kost.
Da du ikke har besvaret Sabines seneste post, spørger jeg igen:
Hvilke studier viser, at en blodsukkerstabil kost forbedrer fertiliteten? Eftersom du arbejder evidensbaseret må disse studier jo findes.
Mvh Sine