Dilemma: Min familie kommer med dumsmarte bemærkninger..

Blog opslag

Skrevet af Fertilitetsliv.dk

22 apr, 2018

Dejlig søndag til jer alle!

Jeg har virkelig et problem, jeg er så ked af det og frustreret…

Min familie kommer med dumsmarte bemærkninger konstant og det jager som knive i min krop 🙁

Jeg har lige fortalt dem vi er i fertilitetsbehandling, men de har vist ikke fanget hvor meget det egentlig går os på.

Kommentarer som:

Det skal nok komme..

I er jo unge..

Skal i ikke bare slappe lidt af..

Hvorfor gå i fertilitetsbehandling?

Osv. osv.

Synes virkelig det er hårdt at høre på og burde de ikke bare støtte os?

Er der andre der har oplevet dette? Hvad gjorde I?

På forhånd tak

Melanie

12 Kommentarer

 1. Cecilie

  Hej Melanie,

  Øv det kender jeg godt! Det gør så ondt i hjertet.. vi er også unge og har nu været i det her (møg) game i to år. Så jeg forstår dig virkelig godt!

  Jeg har fundet ud af at min familie gjorde det fordi de ikke vidste hvad de ellers skulle gøre/sige. Jeg endte med at sende en fælles mail ud til dem, hvor jeg beskrev hvordan det føles at være i behandling. Hvilke følelser man går med, hvordan hele ens tilværelse ændrer sig. I min mail brugte jeg nogle citater fra bogen ‘hvornår bliver det vores tur’. Der står bl.a. hvad pårørende helst ikke skal sige, og eksempler på hvad de kan sige i stedet.

  Fx hvis de siger: “hvis du lader være med at tænke så meget over det, så kommer det nok”.
  I stedet skal de hellere sige: ” jeg er virkelig ked af at det ikke lykkedes” eller “jeg er i tvivl om, hvordan jeg bedst støtter jer… vil du fortælle hvad du har brug for?”

  Jeg tror alle familier har det svært med barnløse par, simpelthen fordi de er uvidende. Så giv dem viden, for med viden kommer støtte indsigt, og så kan de hjælpe jer i stedet.

  Jeg ønsker jer alt held og lykke ❤️

  Svar
  • Hanne

   Er meget enig ❤

   Svar
   • Melanie

    ❤️

    Svar
  • Melanie

   Hej Cecilie

   Mange tak for din søde besked.

   Åh hvor er det en god ide, har bare haft det så svært med alle deres kommentarer.

   Det var en rigtig god løsning med en fælles mail. Det vil jeg helt sikkert prøve, tror det ville give en større forståelse for dem, hvad det vil sige og hvordan det føles at være i behandling.

   Tak for de gode eksempler på hvordan pårørende kan spørge anderledes ind..

   Svar
 2. Hanne

  Hejsa

  Det skyldes uvidenhed at mennesker tæt på en prøver at opmuntre med sådanne bemærkninger. Min familie gjorde det også i starten men da vi fortalte dem nærmere om hvorfor vi var i behandling og fortalte hvor hårdt det er ved os som par og individer, stoppede det.
  Altid husk at folk ikke siger ting af ond hensigt. De prøver at støtte det bedste de har lært og det er ikke nemt at vide hvad man skal sige når det er første gang man står overfor et par i fetilitetsbehandling.
  Fortæl dem hvad det gør ved dig når de siger de ting du ikke kan lide at høre og hver åben om alt. Med det kom jeg længst!
  Alt muligt held og lykke

  Svar
  • Melanie

   Hej Hanne

   Mange tak for din søde besked.

   Hvor er det dejligt at høre, at det har hjulpet dig, at fortælle hvordan det føles når de siger de ting man ikke kan lide at høre når man er i fertilitetsbehandling.

   Jeg kan også mærke at jeg er nød til at være ærlig overfor dem, og fortælle hvordan det påvirker mig når de kommer med deres kommentarer, det er en rigtig god pointe at de ikke gør det med det formål at sårer os.

   Svar
 3. Frk. sol

  Jeg oplever – som de fleste, tror jeg – også den slags bemærkninger.

  Jeg har oplevet at hvis jeg fortæller historier om folk som reagerer “godt” – så fanger folk bedre hvad de selv kan gøre…

  Fx har jeg fortalt om en kollega som bare var så god og sagde det helt rigtige..

  Det kunne være noget i stil med:

  “Jeg fortalte xxxx om vores problem og hun var bare så forstående, og lyttede og sagde så fint at hun var ked af det på vores vejne – det var så rart bare at blive forstået uden at hun kom med opmuntring og gode råd”

  Efter jeg gjorde det ved en familiemiddag har mine forældre og søskende gjort helt det samme..

  Det “virker” nok ikke på alle, men hos os gjorde det en stor forskel.

  Svar
  • Melanie

   Hej Frk. sol

   Tusind tak for din søde besked.

   Det er rigtig dejligt at vide at vi ikke er de eneste der får de kommentarer.

   Åh det havde jeg slet ikke tænkt på, hvor er det dejligt at din familie tog så godt i mod det og at det har gjort en stor forskel for jer.

   Det kan godt være at det ikke virker på alle, men det er helt sikkert et forsøg værd.

   Tusind tak 🙂

   Svar
 4. Mette Kofod

  Hej Melanie

  Jeg har oplevet fuldstændig det samme, og selv om vi gjorde os umage for at beskrive hvor hård fertilitetsbehandling er, så mødte vi fortsat ikke megen forståelse og endnu mindre opbakning.

  Folk kan ikke forstå det, hvis de ikke selv har prøvet det, så det afhænger meget af deres empati. Den fandt vi ikke meget af, og jeg synes, det var noget af det hårdeste; den mangel på opbakning.

  Efter første år i behandling meldte vi ud til dem, at vi nok selv skulle sige til, hvis vi havde brug for at snakke om det – for vi ville hellere have ingen bemærkninger end de der belastende “I skal bare slappe af” og “I skal bare tage på ferie” osv.

  I stedet talte vi med venner, der udviste mere forståelse, og jeg har fundet trøst både her på siden og ved at følge ligesindede på Instagram. Jeg gik også til psykolog, mens jeg syntes, det var allersværest, og det gav mig virkelig god støtte – og konkrete redskaber til at håndtere alle de (mange) familiefester, vi skulle igennem i samme periode.

  Gør det, der er bedst for dig, og pas på dig selv. Vid, at du ikke er alene <3

  Dbh Mette

  Svar
  • Melanie

   Hej Mette

   Tusind tak for din søde besked.

   Har det præcis på samme måde som du beskriver, synes ikke min familie viser megen forståelse. Tror også som du siger, at det bunder i, at de ikke selv har været i en ligende situation.

   Dejligt at det hjulpet jer at tale med jeres venner om det. Det er så rart at man kan dele erfaringer herinde på siden, det giver en følelse af, at man ikke er alene.

   Tak for dine gode råd 🙂

   Svar
 5. Tania

  Hej 🙂

  Vi er ikke gået i fertilitetsbehandling endnu. Men vi ofte oplevet at at venner og familie spørger om vi ikke også snart skal have, så vi er begyndt at melde helt klart ud at det er en udfordring for os og vi tager det i vores eget tempo og folk der så interesser sig nærmere får lov at spørg ind og vi svare gerne. På den måde kommer der mere forståelse føler jeg og jeg skal ikke gå og have ondt i maven over hvornår der bliver spurgt næste gang for folk omkring os er ved at have forstået det 😉 en anden ting jeg er begyndt at arbejde på er at fortælle om hvad PCO gør ved mig og hvad jeg dagligt kæmper med istedet for kun at få PCO til at handle om barnløshed. Og jeg tror måske at det også er det bedste råd til fertilitetsbehandlingen at være åbne omkring hvad det gør ved jer

  Al held og lykke

  Dbh. Tania

  Svar
  • Melanie

   Hej Tanja

   Mange tak for din søde besked.

   Hvor er det dejligt at høre, at det har hjulpet jer, at melde helt klart ud, at det er en udfordring for jer, når jeres familie og venner spørger.

   Jeg kan også mærke at jeg er nød til at være åben overfor dem, alt andet lige vil det give dem en større forståelse, når vi fortæller hvordan det påvirker os, når de kommer med deres kommentarer 🙂

   Tak for det 🙂

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Behandlingstilbudkalender

No event found!