Do’s and don’ts i nærheden af ufrivilligt barnløse

Blog opslag

Skrevet af FruAxelgaard

6 feb, 2018

Det er i mange kredse et tabu at være ufrivillig barnløs. Selvom det sker for flere end man lige regner med, er det sjældent noget der bliver snakket højt om.

Det lægger jeg utrolig meget mærke til i min hverdag for tiden. Udover at vi har besluttet at stå frem med vores udfordring, er jeg også startet på en ny skole med nye mennesker og er startet nyt vikarjob også med nye mennesker, hvor ingen af dem kender vores historie. Specielt på mit vikarjob som foregår på to plejehjem med demente, skal jeg tit svare på spørgsmålet ”Har du nogen børn?”. Det kommer både fra demente og fra det øvrige personale.

De demente får bare det ”pæne” svar ”Nej, jeg har ingen børn, da jeg gerne vil have min uddannelse først”. Jeg er ærlig overfor personalet og hver gang kan jeg nærmest se og-så-snakker-vi-ikke-mere-om-dét blikket.

Der er en slags berøringsangst omkring emnet. Man ved ikke rigtig, hvad der er det rigtige at sige, så derfor er det nemmere at lade være med at sige noget.

Det gør det altså bare ikke nemmere! Det virker bare mere forkert og forbudt.

Derfor har jeg samlet denne hurtige omgang do’s and don’ts:

Stil spørgsmål!

Når man vælger at fortælle noget så personligt som at man er ufrivillig barnløs, er det fordi man er klar til at svare på eventuelle spørgsmål og fordi man ønsker at være åben omkring.

Så spørg for h*lvede da! Vis interesse! Spørg om alle de ting, du ikke ved – vi kender højst sandsynligt svaret (enten fordi vi selv har oplevet det eller fordi vi også har stillet spørgsmålene). Ved at du viser interesse anderkender du personen overfor dig!

Du anderkender at personen har valgt at være åben omkring det og du anderkender at det er okay!

Lad for guds skyld være med at sige ”Det skal nok komme, når tiden er til det”

NEJ NEJ NEJ NEJ NEJ BARE NEJ! Hold kæft! Du står ikke overfor et menneske, som i flere år har prøvet at få et barn og siger ”jamen det er bare fordi timingen har været forkert”.

Hvis der er noget man går op i, i forsøget på at opnå graviditet er fandme timing!

Der skal times ægløsning, der skal times hormon- og ægløsningssprøjter, scanninger og sædprøver.

Derudover er der jo ingen garanti! Alle ufrivilligt barnløse har samme frygt – at det aldrig kommer til at ske. Så medmindre du er synsk og kan se mig med en baby i armen om et år, så lad vær’!

Inviter os gerne ud til events der ikke omhandler børn

Man kan nogen gange godt føle sig rigtig meget alene i fertilitetsverdenen.

Man er lidt i ingenmandsland – man er ikke en del af de par der bruger hver weekend på dyre restauranter med dyr, lækker vin og de spontane storbyrejser (medicin og evt. privat behandling er ikke billigt), men man er heller ikke en del af de par der skal være hjemme kl. 19 fredag aften for at putte børnene.

Mange kvinder vælger slet ikke at drikke alkohol, når de er i aktiv behandling, så de lever lidt som gravide.

Men vi er stadig par, som gerne vil opleve ting og være sammen med vores venner. Vi vil gerne have tankerne væk fra fertilitetsverdenen. Så inviter os i biografen, gå en tur i tivoli osv.

Lad være med at snakke om planlægning af graviditet som om det er det mest naturlige i verden!

Vi var et af de par, som prøvede at planlægge min karriere efter en graviditet.

Jeg havde et job som jeg ikke var helt tilfreds med, men jeg valgte at blive i det pga. lønnen, og så ville jeg skifte erhverv efter graviditeten. Vi blev klogere!

Klip til 2 år senere hvor jeg har skiftet erhverv men ikke efter graviditet.

Vi har begge opnået graviditet med tidl. Partnere i 3. Cyklus – så det burde jo ikke være noget problem? Nej, men det er det altså engang imellem!

Så lad være med at stå 2 meter fra en ufrivilligt barnløs og snak højt om din stramme planlægning, hvor du regner med 2-3 cyklusser til at opnå graviditet fordi det gjorde din veninde. Så nemt er det sgu ikke altid!

Jeg beder ikke om, at blive pakket ind i vat og skånet for alle tykke maver eller spædbørn, men jeg beder inderligt om i ikke vil skrue lidt ned for bedrevidenheden og erkende at processen til graviditet er en naturlig proces og dermed en proces vi ikke kan styre.

Nogen par skal leve i fertilitetsverdenen i mange år, så gør det så lidt smertefuldt som muligt <3

1 Kommentar

  1. Marie

    “Nu må du ikke blive ked af det, men jeg er gravid igen.”
    Ment på den mest hensynsfulde måde, men alligevel så klodset.
    Selvfølgelig må du fortælle, at du er gravid (igen), men du skal da ikke bestemme, om oplysningen gør mig ked af det Det gjorde den ikke, jeg blev oprigtigt glad på min venindes vegne, men det kunne den rigtig godt have gjort.

    Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Behandlingstilbudkalender

No event found!