Har du tænkt over, hvor kompliceret en proces din menstruationscyklus er? For ikke at tale om, hvad der skal til, for at du kan blive gravid?
Man kan sammenligne det med et kompliceret stykke klassisk musik, hvor mange musikere med forskellige instrumenter skal spille sammen, så der opstår en symfoni. Musikerne skal vide, præcis hvornår de skal begynde at spille og med hvilken lydstyrke og hastighed, for at en koncert kan blive en succes.
Sådan er det også med dine reproduktive organer, de utallige hormoner, du har i kroppen og de kirtler der skal producere hormonerne, dit nervesystem osv. Det hele skal fungere i et fint orkestreret samspil.
Så der er ikke så meget at sige til, at mange kvinder oplever gener i forbindelse med deres cyklus. For er der ubalance et sted i kroppen, vil det påvirke en masse andre steder i kroppen. Og vores hormonelle balance er afhængig af rigtig mange ting.
Mange af os oplever allerede ubalancer i vores tidlige ungdom og vælger så at dæmpe symptomerne med smertestillende midler og at gå til lægen for at få p-piller, så der kan komme styr på den besværlige cyklus.
Sagen er bare, at de underliggende årsager til generne ikke forsvinder på den måde. De bliver blot dæmpet.
Og så kan vi få balladen igen, når vi dropper p-pillerne 10-15 år senere, fordi der er vi klar til at få børn.
Det kan være, at de stærke menstruationssmerter vender tilbage – eller PMS-symptomerne.
Der er også kvinder, som må vente meget længe, førend deres naturlige cyklus vender tilbage. P-piller indeholder som bekendt kunstige hormoner som sørger for, at kvinden ikke får nogen ægløsning og heller ikke nogen menstruation, i al den tid hun er på p-piller.
Når man tænker over det, kan man godt forstå, at dit hormonsystem har brug for særlig støtte og også ekstra meget tålmodighed og opmærksomhed fra din side, hvis det har været sat ud af funktion i 5, 10, 15 år på grund af p-piller.
Det tænkte jeg ærligt talt ikke over, da jeg ønskede at blive gravid, dengang jeg var i starten af 30’erne og havde brugt hormonel prævention i de der 10-15 år af mit liv.
I stedet blev jeg meget hurtigt nervøs, da jeg ikke blev gravid efter et par måneder eller tre. Er der noget galt med mig? Er jeg allerede blevet for gammel til at få børn?
Det var nogle af de tanker, der poppede op hos mig, akkompagneret af en god bunke frygt. Og så var jeg fanget i en spiral af negative tanker og bekymringer i forhold til min krops evne til at få børn. Allerede efter få måneders forsøg på at blive gravid!
Mit nervesystem kom hurtigt på overarbejde. Jeg blev stresset og bange. For ville jeg nogensinde blive i stand til at få børn? Hvad skulle jeg igennem af ubehagelige undersøgelser og behandlinger for at få hjælp osv.
Hvor ville jeg dog gerne have haft den viden, der skulle til, for at jeg kunne hjælpe min krop naturligt på rette vej, fremfor at blive grebet af frygt!
Vores nervesystem spiller sammen med vores immunsystem og vores hormonsystem. Så når et af systemerne kommer i ubalance, påvirker det også de andre. Det vil sige, at når vi begynder at stresse i tankerne, forplanter det sig til følelserne og vores humør bliver påvirket negativt, kroppens muskler begynder at spænde op, vi begynder at sove dårligere osv.
Det kan godt være, at vi mennesker har vænnet os til at sætte de forskellige funktioner i kroppen i hver deres kasse og give dem forskellige navne og beskrivelser. Men kroppen oplever sig selv som ét samlet system. Alt spiller sammen.
Derfor er vi nødt til at have øje for hele kroppen og sindet – helheden – når vi begynder at “rydde op” i de ubalancer, der giver os cyklusgener og problemer med fertiliteten.
Heldigvis er der en masse, vi selv kan gøre. En masse knapper vi kan skrue på.
Livsstil og kost er de steder, vi selv kan sætte ind.
Livsstil og kost er vores eget ansvar.
Det er dog ikke nok at spise sundere og få de rigtige vitaminer og mineraler. Det er ikke nok at træne på den rigtige måde. Du skal også have det godt med dig selv og dit liv. For igen: Krop og sind hænger sammen.
0 kommentarer