Hvad er endometriose? Og hvordan påvirker det fertiliteten? Det ved vi en masse om, og vi har god erfaring med at hjælpe kvinder med endometriose. Alt det vil vi gerne forklare og fortælle Jer om i dette blogindlæg.
Hvad er endometriose?
Endometriose er en kronisk og ofte smertefuld underlivssygdom, som op mod 10% af alle kvinder i den fødedygtige alder er ramt af. Den kan medføre mange smerter, nedsat fertilitet og forringet livskvalitet. Sygdommen er dog for mange ganske ukendt, og diagnosen er svær at få stillet.
Hos kvinder der lider af endometriose findes væv, der ligner livmoderslimhinde, i bughulen udenfor livmoderen. Her sætter det sig fast og kan skabe irritation, arvæv og sammenvoksninger. Diagnosen er svær for lægerne at stille, da symptomerne ikke er entydige, og det tager i de fleste tilfælde seks til ni år fra en kvinde oplever de første symptomer, til hun får stillet diagnosen endometriose.
Endometriose sidder typisk i området omkring blæren, skeden, livmoderen, æggelederne, æggestokkene og endetarmen. Det ses mere sjældent, at endometriose sætter sig højere oppe i bughulen omkring fx mellemgulvet, tyk- og tyndtarm.
Symptomerne på endometriose varierer meget fra kvinde til kvinde, men er først og fremmest underlivssmerter. I starten kommer smerterne omkring menstruationen, fordi det aktive livmoderslimhindevæv bliver påvirket af det stigende østrogenniveau i kroppen. I takt med at sygdommen udvikler sig, og der dannes arvæv, vil man ofte begynde også at have ondt mellem menstruationerne. Typisk oplever kvinder med endometriose smerter både før og under menstruation, omkring ægløsningen, ved vandladning og afføring eller under sex. Udover smerter påvirker endometriose funktionen af organerne. Derfor er der mange kvinder, der også oplever problemer med blærefunktionen og fordøjelsesproblemer, fordi bevægeligheden og passagen er påvirket.
Endometriose-ramt fertilitet
Det problem der ofte skaber størst frustration hos de kvinder, som får stillet diagnosen, det er den øgede risikoen for at opleve fertilitetsproblemer. Op mod 50% af kvinder med endometriose lider desværre af ufrivillig barnløshed. Endometriose påvirker fertiliteten af flere årsager. For det første skaber arvæv og sammenvoksninger nedsat bevægelighed og blodcirkulation i bækkenet, hvilket betyder, at livmoderen, æggelederne og æggestokkene har svære arbejdsbetingelser. Endometriose kan også skabe sammenvoksninger i æggelederne, så der ikke længere er fri passage. Desuden vil smerter under sex som følge af sammenvoksninger og en overspændt bækkenbund nedsætte sandsynligheden for en naturlig befrugtning, da man ofte ikke har et regelmæssigt sexliv.
Hvilken behandling er der til kvinder med endometriose?
Ingen behandling kan kurere endometriose, så derfor er formålet med behandlingen at lindre symptomerne. Det lægerne kan tilbyde, er ofte medicin, hormonbehandling og smertestillende, eller kirurgi hvor arvævet fjernes.
Vi har naturligvis heller ikke et middel til at kurere endometriose. Desværre. Men vi behandler, helt som lægerne, sygdommens symptomer – og med rigtig god effekt.
De fleste kvinder med endometriose, som kommer i behandling hos os, kontakter os, fordi de oplever problemer med at blive eller være gravide. Vi ser deres fertilitetsudfordringerne som et symptom, ligesom vi ser cyklusforstyrrelser, -smerter og de øvrige komplikationer, som symptomer. Nemlig symptomer på nedsat og besværet organfunktion som følge af endometriose. Formålet med den fysioterapeutiske behandling er derfor i ligeså høj grad at reducere smerter, bedre cyklusforhold og øvrige forhold, da vi har erfaring for, at det afspejler sig i en bedre fertilitet.
I klinikken behandler vi sygdommen manuelt, dvs. behandling på briksen, hvor vi med massage og dybdegående manuelle teknikker løsner sammenvoksninger og de strukturer, som er spændte og påvirket af endometriose. På den måde optimeres mobiliteten i og omkring bækkenet, nervesystemet påvirkes og blodflowet bedres, så organerne har bedre forudsætninger for at fuldføre deres funktioner. Desuden supplerer vi behandlingen med laserterapi for at dæmpe inflammation. Når vi ved manuel behandling får skabt øget bevægelighed i bughulen, så anbefaler vi altid vores klient at gå hjem og arbejde med øvelsesterapi og dyb vejrtrækning, så hun vedligeholder og støtter behandlingseffekten. Specifikke øvelser kan desuden hjælpe på smerterne, mens man har menstruation.
Hos flere kvinder med endometriose giver det ligeledes rigtig god mening at supplere med indvendig behandling i underlivet for at løsne spændinger i bækkenbundsmuskulaturen.
Fysioterapi er low-cost behandling, det er sundhedsfremmende og uden negative bivirkninger. Vi mener, at det skal bruges som alternativ eller komplementærbehandling til at reducere smerter hos endometriosepatienter. Vi ser gang på gang, at kvinderne oplever mærkbar reduktion af deres smerter, som er tilkommet som følge af arvæv, sammenvoksninger og spændinger, når behandlingen viser effekt.
Lider du af endometriose og infertilitet?
Hvis du har endometriose og samtidig fertilitetsudfordringer timer vi behandlingerne, så de passer i forhold til din cyklus og dit eventuelle forløb i medicinsk fertilitetsbehandling. På den måde sikrer vi, at du har de bedste forudsætninger for at opnå en graviditet. Vi har desuden god erfaring med at forsætte den manuelle behandling, efter du er blevet gravid. Ved at sikre at der fortsat er god bevægelighed og cirkulation i underlivet, giver vi din livmoder de bedste forudsætninger for at fastholde en graviditet.
Hos os behandler vi alle symptomer og komplikationer forbundet med endometriose. Du behøver altså ikke have fertilitetsudfordringer, eller være bekendt med din fertilitet, for at opsøge behandling her hos os. Det er heller ikke en forudsætning, at du har fået stillet diagnosen hos din læge. Det kan tage år, og det behøver vi ikke vente på.
På vores hjemmeside www.fertilitetsfysio.dk kan du læse mere om den fysioterapeutiske behandling samt bestille tid til en gratis startsamtale, hvor vi kan snakke specifikt om dine symptomer, og hvordan vi kan hjælpe dig.
Kærlig hilsen
Anette og Anne Sofie
Tlf. 20 34 09 34 / 61 42 68 42
Email. hej@klinikundervaerk.dk
www.fertilitetsfysio.dk
Annonce
0 kommentarer