I denne tid, hvor fertilitetsklinikkerne er lukkede og vi skal tilbringe en masse tid i hjemmet, er det oplagt at kigge nærmere på, om der er noget mere, du som mand eller kvinde selv kan gøre, for at forbedre din fertilitet. Dels fordi det måske kan øge chancerne for at opnå naturlig graviditet i ventetiden – og dels for at være bedre forberedt til næste forsøg, når fertilitetsklinikkerne åbner op igen.
Mit navn er Anne Marie. Jeg er fysioterapeutisk fertilitetsbehandler i ”Sundfertilitet” i København og forfatter til bogen ”Fertilitet & Fysioterapi”. Jeg har de seneste 10 år specialiseret mig i fertilitetsfremmende fysioterapi. I denne corona-tid vil jeg med jævne mellemrum udgive nogle kortere eller længere artikler om, hvordan du kan arbejde med din reproduktive sundhed derhjemme. Og glæd dig – reproduktiv sundhed er altid et spændende emne og ved at arbejde med de fysioterapeutiske metoder, vil mange af jer både opleve forbedret fertilitet, men også symptomlindring f.eks. i form af færre cyklussmerter, bedre fordøjelse og/eller færre lænde/bækkensmerter. Der er ingen negative bivirkninger af betydning til den fysioterapeutiske selvbehandling, så hvis du har tid og lyst, så giv den en chance.
Jeg vil starte med at fortælle jer om Mojzisova-metoden.
Mojzisova-metoden er opkaldt efter den tjekkiske fysioterapeut, Ludmila Mojzisova, som blev født i 1932 i det daværende Tjekkoslovakiet. Hun var uddannet sygeplejerske, men arbejdede ikke så meget med pleje og medicin, men mere med det, vi i dag ville betegne som fysioterapi. Hun var meget engageret i sit fag og blev i 1955 ansat på Instituttet for sportsmedicin på Charles Universitetet i Prag. Hun var blandt andet fysioterapeut for datidens store tjekkoslovakiske elitesportsudøvere og scenekunstnere, men arbejdede også med mere almindelige patienter, som led af forskellige former for bevægeapparatsproblemer og smerter.
Det skete af og til at kvinder med fertilitetsproblemer kontaktede Mojzisova for at få behandling for de gener, de ofte også havde i ryg, bækken, underliv eller hofter. Dengang var reagensglasmetoden ikke opfundet endnu, så disse patienter havde ikke så mange andre muligheder for at få hjælp til deres udfordringer. Da det gentagne gange skete at disse patienter kontaktede Mojzisova tre til seks måneder efter afsluttet behandlingsforløb for at fortælle at de nu, trods mange år med infetilitet og smerter, ikke blot var blevet symptomfrie, men også gravide på helt naturlig vis, begyndte Mojzisova at interessere sig mere for sammenhængen mellem fysioterapeutisk intervention og forbedret frugtbarhed.
I årene 1978-1983 gennemførte Mojzisova to større forskningsprojekter i samarbejde med gynækologer fra Prags universitetshospital St. Apolinaire og den daværende leder af Instituttet for Sportsmedicin, for at dokumentere effekten af sin behandlingsmetode. Det første projekt, ”The First Prague Study“, var et mindre pilotstudie med 102 deltagende infertile kvinder i alderen 23-29 år, hvoraf 53 blev gravide (52 %). Mens det andet projekt, ”The Second Prague Study“, var et noget større studie med 2006 deltagende infertile kvinder i alderen 20-44 år. Heraf blev 702 gravide (35 %). Deltagerne måtte ikke modtage anden behandling. Alle graviditeter var altså naturlige (Mojzisova 1990).
Efter disse studier konkluderede forskerne, at:
- Mojzisova-metoden var effektiv til kvinder, der led af hyppige aborter, uanset hvor gamle de var.
- Deltagere med en fysisk aktiv livsstil blev hurtigere gravide end kvinder med en inaktiv livsstil.
- Kvinder, der inden deltagelse i studiet havde lidt af smertefulde menstruationer, berettede om markant forbedring af deres symptomer efter behandlingen.
- Kvinder, der indtog medicin i behandlingsperioden, havde sværere ved at blive gravide end kvinder, der ikke indtog medicin. Dette gjaldt dog kun gruppen af kvinder, der aldrig tidligere have været gravide (de primært infertile).
- Anvendelse af røntgenundersøgelser havde en negativ effekt på kvindernes graviditetschancer (Mojzisova 1990).
Senere gennemførte Mojzisova’s assistent, Hana Volejnikova, et kontrolgruppestudie i Brno, ”The Brno Study”, som viste at metoden kunne firdoble infertile kvinders chance for at opnå graviditet (Volejnikova 1992). Du kan læse mere om Volejnikova’s forskning og hendes arbejde med infertile her.
I 1992 dør Ludmila Mojzisova desværre af en cancersygdom, men kort før hendes død i 1991 – 20 år efter hun behandlede den første patient for infertilitet – bliver Mojzisova-metoden officielt anerkendt af det tjekkiske sundhedsministerium og anbefales stadig som førstevalg til behandling af visse former for kvindelig infertilitet i Tjekkiet.
Hvordan fremmer fysioterapeutisk behandling frugtbarheden?
At blive gravid kræver naturligvis, at vi har et velfungerende endokrint system. Vi skal være i hormonel balance og vores kønshormoner skal produceres og udskilles på rette tidspunkt og i de rette doser. Men en befrugtning er også en mekanisk proces, der kræver et komplekst og energikrævende muskelarbejde i vores reproduktive organer.
Både livmoder og æggeledere er muskler, der igennem hver cyklus bevæger sig i specifikke mønstre for at muliggøre en befrugtning og en graviditet. Uden denne cykliske vekslen mellem mekaniske nedadgående, opadgående og diagonale sammentrækninger i livmoderen efterfulgt af aktive bevægelser i æggelederne og en afspænding i livmoderen, vil en kvinde ikke kunne blive gravid (Bulletti und Ziegler 2006). Hun vil være funktionelt steril (Mojzisova 1990).
Også sædcellernes fysiske rejse fra testiklerne gennem mandens sædledere og urinrør og hele vejen op til kvindens livmoder og æggeledere er en mekanisk præstation, der kræver masser af energi, god passage og et velfungerende muskelarbejde i mandens reproduktive organer.
Som fysioterapeuter ser vi derfor på, om de reproduktive organer har de rette arbejdsbetingelser.
- Er nerveforsyningen intakt eller er der symptomer på nerveforstyrrelser – f.eks. udstrålende smerter, muskulære spasmer eller føleforstyrrelser?
- Er der fornuftige pladsforhold, så testikler, livmoder, sæd- og æggeledere kan bevæge sig frit? Eller er organernes bevægefrihed begrænset af f.eks. arvæv, fibromer, tyngde fra ovenliggende organer, dårlig holdning eller dårlige siddevaner? Bliver testiklerne indeklemt og opvarmede?
- Har kredsløbet gode arbejdsforhold, så hormoner, ilt og næringsstoffer kan transporteres rundt og nå frem til både æg, sædceller og livmoder, eller er blodcirkulationen blokeret af arvæv, åreforkalkning, muskulære spændinger, dårlige pladsforhold eller nerveledningsforstyrrelser?
- Kan lymfesystemet arbejde frit og uhindret, så affaldsstoffer kan transporteres væk og friske næringsstoffer kan komme til?
Ligesom alle andre muskler i kroppen, kræver også de reproduktive organer nerveforsyning, blodforsyning (energi) og plads til bevægelse.
Adfærdsmæssige faktorer spiller også ind, når vi søger forklaring på dysfunktioner i det reproduktive system. De fleste par, der ønsker at blive gravide, ved godt at de bør skære ned på indtagelsen af alkohol, kaffe, rygning og andre stimulanser. De ved også at det er en god ide at spise sundt, undgå kontakt med hormonforstyrrende stoffer og skrue lidt ned for stressniveauet. Men der er nok mange, der ikke ved at fysisk inaktivitet, er blandt de faktorer, der har den største negative indvirkning på vores frugtbarhed.
Den stillesiddende livsstil og de mange følgesygdomme, den bringer med sig som f.eks. overvægt, bevægeapparatsproblemer, kredsløbslidelser, diabetes mm., har i de senere år været genstand for en del sundhedsvidenskabelig forskning verden over. ”Center for Vækst og Reproduktion” i København publicerede i 2016 et studie, der viser at sædkvaliteten hos mænd, der tilbringer fem timer eller mere foran fjernsynet hver dag, er ca. 40% lavere end sædkvaliteten hos mænd, der ikke ser fjernsyn (Priskorn 2016). Også andre studier i sammenhængen mellem fysisk aktivitet og frugtbarhed peger på at den inaktive livsstil, særligt i kombination med overvægt, har en negativ indvirkning på både mandlig og kvindelig fertilitet (Nielsen 2016).
Derfor kan en kombinationen af en månedlig konsultation hos en terapeut med grundig undersøgelse, manuel terapi og daglig hjemmetræning, være en effektiv behandling for mange infertile, uanset om du forsøger at blive naturligt gravid eller forbereder dig på et medicinsk behandlingsforløb. Som fysioterapeuter vil vi altid tilbyde dig manuel behandling for at løsne arvæv, afspænde og udspænde stram muskulatur og mobilisere blokerede led (Rice 2015, Volejnikova 1992). Det kan også være at du har brug for kost- og motionsvejledning, vejledning i, hvordan du passer godt på dit vaginale bakteriemiljø, korrekt brug af ægløsningstest, ergonomisk rådgivning, instruktion i vejrtrækningsøvelser eller bare en virkelig god, afstressende massage.
I bogen ”Fertilitet & Fysioterapi” kan du læse meget mere om Mojzisova-metoden og andre fertilitetsfremmende selvbehandlingsmetoder. Her vil du også finde Mojzisova’s træningsprogram og en liste over fysioterapeuter og andre behandlere i Danmark, der tilbyder fertilitetsfremmende behandling. Bogen findes både på dansk, tysk og engelsk og både som E-bog og softcoverbog, og fra maj 2020 udkommer den i ny, revideret udgave på svensk.
På www.sundfertilitet.dk kan du købe bogen, men også finde online træningsvideoer i blandt andet Mojzisova-metoden, som du nemt kan følge derhjemme. Du vil også finde instruktion i selvbehandling af arvæv, kost- og motionsvejledning, inspiration til stressreduktion og meget mere. Alle online-videoer sælges til halv pris under hele corona-krisen.
God fornøjelse med læsning og hjemmetræning😊
Anne Marie
Kilder:
Bulletti C, Ziegler D (2006;) “Uterine contractility and embryo implantation”
Mojzisova L (1990;) “Children of your own: the Mojzis method”
Nielsen HS et al (2016); ”Forebyggelse af nedsat Frugtbarhed”. Vidensråd for Forebyggelse, Kbh.
Priskorn L et al (2016;)” Is sedentary lifestyle associated with testicular function? A cross-sectional study of 1210 men”.
Rice AD et al (2015); “Ten-year retrospective study on the efficacy on a manual physical therapy to treat female infertility”.
Volejnikova, H. (1992); ”Studie zur Objektivierung der Erfolgsraten nach der Behandlungsmetode von L. Mojzisova bei weiblicher Sterilität infolge von Funktionsstörungen im Beckenbereich”
0 kommentarer