Mange kvinder oplever smerter eller ubehag forbundet med den månedlige menstruation. Men hvad skyldes menstruationssmerter, og kan du gøre noget for at blive fri for dem? Ved du egentligt, hvad din menstruation kan fortælle dig om din fertilitet? Og tænker du nogensinde på, om din livmoder har det godt?
Menstruation – hvad er det, og hvorfor kan det gøre ondt?
Den kvindelige cyklus er ca. 28 dage lang og starter med menstruation på 1. cyklusdag. Menstruationsblod indeholder den afstødte livmoderslimhinde fra forrige cyklus, og skal gerne være frisk og rød. Livmoderen er beklædt med organmuskulatur, og for at afstøde livmoderslimhinden sker der sammentrækninger i muskulaturen. De sker helt automatisk, og er derfor ikke noget, som man selv kan styre. Det er helt naturligt, at man kan mærke aktiviteten fra livmoderen som en murrende følelse, og måske have tyngdefornemmelse i underlivet i dagene op til og under menstruationen. Det kan sagtens føles en smule ubehageligt, men menstruationen skal ikke være forbundet med smerter. At afstøde livmoderslimhinden er helt naturligt arbejde for livmoderen, og hvis det gør ondt, så er det for os et tegn på, at livmoderen er besværet i dens funktion og arbejde.
Man inddeler menstruationssmerter i primære og sekundære. De primære er de smerter, der opstår i de første par år efter, at man har fået sin første menstruation. De skyldes ofte en øget produktion af signalstoffet, som skal få muskulaturen i livmoderen til at trække sig sammen. De sekundære menstruationssmerter er de smerter, der først opstår senere i livet hos kvinder, som måske ikke tidligere har været tydeligt plaget af smerter under menstruationen. Disse smerter skyldes ofte sygdom eller irritation af livmoderen eller de omkringliggende organer og strukturer. Nogle af de hyppigste årsager er endometriose, fibromer (muskelknuder), sammenvoksninger i bækkenet eller livmoderhalsen som følge af en underlivsinfektion eller operation. Altså mekaniske udfordringer i eller omkring livmoderen.
Hvordan er din livmoder placeret?
Faktisk kan din menstruation og dine menstruationssmerter fortælle dig rigtig meget om, hvordan forholdene er omkring din livmoder; dens placering, evne til at løfte sig og trækker sig sammen op til og under menstruationen, samt dens evne til at opbygge en god livmoderslimhinde.
Livmoderen har nærmest form som en omvendt keglestub og er ca. 5 x 8 cm med en vægt på bare 60 gram (den er ca. på størrelse med en lille knyttet hånd). Den befinder sig helt nederst i bækkenet mellem blæren og endetarmen. Hos nogle kvinder ligger den mere fremme over blæren (anteverted), og hos andre kvinder ligger den længere tilbage mod endetarmen (retroverted). Hvordan livmoderen helt præcist er vinklet, har ikke den store betydning for dens arbejde, så længe den ikke bliver fastholdt i sin position og har besvær med at bevæge sig. Er livmoderen derimod bagoverbøjet (retroflexed), som den er hos op mod hver femte kvinde, eller foroverbøjet (anteflexed), så kan det give funktionelle problemer, idet den har et bøj og ikke er ret.
Livmoderen er afhængig af fri bevægelighed for at kunne arbejde korrekt. I perioden op til menstruationen bliver livmoderen større og tungere, og den løfter sig op, så den har bedre betingelser for at tømme sig ved menstruationen. Er den forhindret i at bevæge sig op, kan det give smerter op til menstruationen, og livmoderen kan blive udfordret i at skabe gode sammentrækninger, og derved have svært ved at afstøde hele livmoderslimhinden – ligesom den vil være besværet i at opbygge en ny, god slimhinde. Disse funktioner er meget afgørende for fertiliteten.
Med en bagoverbøjet livmoder opleves menstruationssmerterne ofte i lænden – dette fordi livmoderen presser bagud mod endetarmen og korsbenet i et forsøg på at rejse sig op. Er livmoderen foroverbøjet, vil menstruationssmerterne ofte komme til udtryk på forsiden samt forstyrre blærefunktionen, da livmoderen presser ned på blæren.
Det er oftest medfødt, at livmoderen er bagoverbøjet. Men den kan også ende i en fejlposition efter en fødsel eller et traume, eller som følge af arvæv i bækkenet, endometriose eller et fibrom.
Er der andre symptomer?
Udover at det kan give menstruationssmerter, kan svære arbejdsbetingelser for livmoderen komme til udtryk i den måde, du bløder på. Din blødning skal gerne være frisk og rød, og du skal gerne bløde i et regulært flow. Hvis du oplever en klumpet eller mørk blødning, har ophold i din blødningsperiode, bløder i portioner eller pletbløder meget inden og efter menstruationsperioden, kan det alt sammen være tegn på, at din livmoder er udfordret. Hvis din livmoder ikke kan få sig tømt helt ved menstruationen, vil der være rester tilbage i livmoderen i næste cyklus, hvilket vil betyde et forringet miljø indeni livmoderen. Det er ikke farligt for dig, men det kan betyde dårlige forhold for et befrugtet æg, og derfor kan det være svært at opnå en sund graviditet.
Kan menstruationssmerter behandles?
Det giver rigtig god mening, at et organ, der er besværet i sin funktion, giver smertesvar fra sig. Disse smerter bør man reagere på, og ikke blot forsøge at dæmpe med smertestillende, p-piller eller sygemeldinger. Der er en tendens i samfundet, der gør, at rigtig mange kvinder accepterer deres cyklussmerter, fordi de fleste tror, at det er normalt – at blødningen skal gøre ondt. Men naturligt arbejde for livmoderen bør ikke gøre ondt, og derfor skal man ikke acceptere det. Det gælder alle kvinder og ikke kun dem, der ønsker at være gravide.
Hos os behandler vi menstruationssmerter ved at fokusere på at bedre livmoderens forhold, placering og bevægelighed. Til det bruger vi helt naturlige og minimalt indgribende metoder som manuelle teknikker, organmassage, øvelser og træning. Den manuelle behandling skal løsne spændte strukturer og arvæv, der fastholder livmoderen, samt skabe øget blodgennemstrømning i underlivet. Med øvelserne kan du selv hjælpe livmoderen til at genfinde normal placering samt understøtte den genvundne mobilitet, som er fremkommet ved manuel behandling. Vi har også et rigtig stort fokus på gode åndedrætsteknikker, da en god vejrtrækning helt ned i maven har stor betydning for spændinger, flow og bevægelighed.
Vi ser ofte, at vores klienter oplever en bedring af deres menstruationssmerter allerede i deres første cyklus efter behandlingsstart. Ligeledes ser vi, at cyklus over tid bliver mere regelmæssig, blødningen bliver mere rød og frisk, en sparsom blødning kan blive større – netop som et udtryk for en tykkere og sundere livmoderslimhinde. Alle disse symptombedringer tager vi som gode tegn på, at fertiliteten forbedres.
Vi opfordrer alle kvinde til at sætte sig grundigt ind i sin egen cyklus og reagere på eventuelle blødningsforstyrrelser og -smerter.
Husk på, at du altid kan få en gratis startsamtale hos os. Den giver dig mulighed for at få afklaring på, om vores behandlingstilbud vil give mening for dig.
Tak fordi du læste med.
0 kommentarer