Hvad kan forårsage lukkede æggeledere?

Blog opslag

Skrevet af Fertilitetsliv.dk

20 maj, 2017

Der kan være mange årsager til ufrivillig barnløshed, en af dem kan være lukkede eller beskadiget æggeledere.

Der kan være flere årsager til at æggelederne er blevet ødelagte og ikke fungere som de burde.

Her er nogle forskellige årsager

  • Blindtarmsbetændelse
  • Underlivsbetændelse
  • Endometriose
  • Underlivsoperation
  • Graviditet udenfor livmoderen

 

Blindtarmsbetændelse

Blindtarmsbetændelse kan overføre betændelse til den højre æggeleder, hvis blindtarmen springer med efterfølgende bughindebetændelse, kan begge æggeledere tage skade heraf.

Underlivsbetændelse

Underlivsbetændelse opstår oftest som en seksuel overført bakterie. Der kan også opstå betændelse efter en operation eller abort.

Ved underlivsbetændelse kan der ske skade på æggelederne, især hvis den ikke behandles.

Endometriose

Endometriose er væv, der opfører sig som den slimhinde, der findes på indersiden af livmoderen. Dette kan også findes på æggestokkene, æggelederne, mellem skeden og tarmen samt andre steder i bughulen. Dette kan forårsage ardannelse og give lukkede æggeledere

Underlivsoperation

En underlivsoperation kan give forandringer i æggelederne med sammenvoksninger og arvæv, så æggelederne bliver lukkede. Operationer der kan forårsage lukkede æggeledere er fjernelse af cyster på æggestokkene, endometriose eller graviditet udenfor livmoderen.

Disse tilstande kan medføre sammenvoksninger eller ardannelse, som påvirker æggelederne og deres funktion.

Ved mistanke om tillukkede æggeledere, så kontakt din læge som vil foretage undersøgelser og eventuelt sende dig videre til en gynækolog.

Følgende undersøgelser kan du skulle have foretaget.

  • Gynækologisk undersøgelse
  • Vaginal ultralyd undersøgelse
  • Røntgenundersøgelse HSG
  • Transvaginal endoskopi (TVE)

 

Gynækologisk undersøgelse

Lægen vil foretage en almindelig gynækologisk undersøgelse, med podning fra livmoderhalsen for Klamydia og eventuelt Gonoré for at sikre, der ikke er en skjult, ubehandlet underlivsbetændelse. Selvom du på et tidspunkt har været smittet med Klamydia er det ikke sikkert, at dine æggeledere er lukkede eller fejler noget. Men det kan give en indikation om der skal foretages flere undersøgelser.

Vaginal ultralyd undersøgelse

Ved denne undersøgelse kan man se livmoderhalsen, livmoderen, slimhinden, og æggestokkene. Her kan man vurdere og se om alt ser normalt ud.

Røntgenundersøgelse HSG

Hvis lægen har en mistanke om at æggelederne er årsag til barnløsheden, skal der foretages en undersøgelse af æggelederne. Inden undersøgelsen laves skal der være podet for klamydia indenfor den sidste måned. Ved undersøgelsen sprøjtes der en kontrastvæske op igennem livmoderhalskanalen som passere livmoderen og løber videre ud i æggelederne og bughulen mens der tages røntgenbilleder. Således kan det ses om der er passage i æggelederne.

Undersøgelsen kan for nogle være lidt ubehagelig og give lidt smerter – specielt hvis æggelederne er lukkede.

Undersøgelse kan i nogle tilfælde virke behandlende idet de små sammenvoksninger i æggelederne sprænges og på den måde giver normal passage igen. Der kan derfor være øget chance for graviditet i et par måneder efter.

Transvaginal endoskopi (TVE)

Nogle steder kan man få en kikkertundesøgelse af de indre kønsorganer gennem skeden, denne undersøgelse foregår i lokalbedøvelse. Her kan man se æggeledernes udmunding, æggestokkene samt livmoderen udefra. Samtidig undersøger man livmoderen med et fiberskop for at se om slimhinden er normal og om der eventuelt er muskelknuder. Det kan eventuelt aftales inden om læge skal operere med det samme hvis vedkommende finder noget unormalt.

Den væsentligste komplikation ved lukkede æggeledere er manglende evne til, at blive gravid på almindelig vis. Det kan være I skal have hjælp til at få børn med IVF behandling (reagensglasbehandling) Dette giver dog gode resultater, hvis det kun drejer sig om lukkede æggeledere.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Podcast – lyt med

Podcast – lyt med

Vi har besøgt @venterummet for at lave et afsnit til deres podcast. ⁠ ⁠ "Hold nu op det var sjovt...

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!