Hvordan hænger arvæv og nedsat fertilitet sammen?

Blog opslag

18 dec, 2019

Gode arbejdsforhold for din livmoder, dine æggestokke og æggeledere er en forudsætning for, at du kan blive og være gravid. Som fertilitetsfysioterapeuter er vores største fokus, at undersøge og analysere os frem til, hvilke forhold der kan udfordre dit reproduktive system. En del af undersøgelsen er altid, at vi mærker efter bevægelighed af organerne i dit bækken – arvæv kan være en stor hindring for gode mobilitetsforhold, fordi det binder strukturer sammen. Hvordan det kan have indflydelse på din fertilitet, det vil vi fortælle om i det her indlæg.

Arvæv er kroppens måde at hele sig selv på. Når en skade, infektion eller operation er hændt, vil det som resultat af helingen efterlade arvæv som evigt minde. Arvæv er fast, rigidt og ikke særlig bevægeligt. Indre arvæv kan sprede sig, for at gøre helingen stabil indeni kroppen, og det kan forårsage sammenvoksninger og derved påvirke et langt større område, end det synlige arvæv i huden afslører.

Flertallet af de (sekundært) infertile kvinder med arvævsudfordringer, som vi ser i klinikken, har et eller flere kejsersnit, eller er opereret for blindtarmsbetændelse.

Man kan godt have arvæv indeni kroppen, uden at have et synligt arvæv i hunden, fx ved endometriose eller indre vævsskade efter et voldsomt fald eller lignende. Arvæv indeni livmoderen og æggelederne kan også være fremkommet efter underlivsinfektion, eks. klamydia eller anden kønssygdom.

Hvis man har arvæv i maven og underlivet, kan det, som alle andre steder i kroppen, påvirke bevægeligheden og blodcirkulationen i området. Det kan føre til nedsat eller forstyrret funktion af det væv, som er involveret, eks. organer eller muskler. Derfor kan det nedsætte eller helt blokere den reproduktive funktion – både direkte og indirekte.

Arvævets direkte indvirkning på fertiliteten kan være total blokering af en eller begge æggeledere, så der ingen passage er for æg eller sædceller. Det kan også blokere den ene eller begge æggeledere delvist, så sædcellerne, der er meget mindre end ægget, godt kan komme igennem og ud til ægget, men det befrugtede æg ikke kan komme til livmoderen, og derfor opstår der risiko for graviditet udenfor livmoderen. Helt eller delvist blokerede æggeledere kan både være grundet arvæv i eller udenfor æggelederne. Har du mistanke om blokerede æggeledere kan din gynækolog foretage en passageundersøgelse.

Indirekte kan arvæv påvirke fertiliteten ved at nedsætte mobiliteten i underlivet. Underlivet er i konstant bevægelse, både fordi blæren, de reproduktive organer og tarmene i sig selv bevæger sig, men også fordi vores vejrtrækning, bugtrykket og hver en bevægelse og stillingsændring, vi foretager med vores krop, bevæger vores underliv. Arvæv og sammenvoksninger kan blokere eller påvirke den bevægelighed, forstyrre nerveledningen til og fra organerne og nedsætte blodcirkulationen, dvs. transporten af ilt, hormoner og næringsstoffer til underlivet. Her opstår den funktionelle infertilitet i, at underlivet ikke er forsynet godt nok til, at man kan modne gode æg og opbygge en god slimhinde – og et liv vil ikke kunne vokse sig stort.

Ufordringer med at opnå eller fastholde graviditet er sjældent den eneste komplikation ved arvæv. Kvinder med arvæv i underlivet kan opleve smerter, fordi de naturlige og nødvendige bevægelser i og af organerne trykker og trækker i det omkringliggende væv.

Her nævner vi nogle af de andre symptomer, som ligesom fertilitetsudfordringer, kan være udtryk for en arvævsproblematik.

Først smerterne – Menstruationssmerter, ægløsningssmerter, diffuse smerter eller jag i og omkring underlivet, smerter under sex, mavesmerter, smerter ved afføring eller blæretømning. Endda kan smerter og nedsat bevægelighed i lænden, bækkenet eller hofterne også skyldes arvæv i bækken- eller maveregionen.

Uregelmæssig cyklus, ændret blødningsmønster og -karakter. Forstyrrelse af blærefunktionen, som fx hyppig tissetrang, fordi blæren har svært ved at udvide sig. Tarmforstyrrelser, forstoppelse eller oppustethed, fordi arvævet har bundet sig til tarmene.
Det er altså væsenligt at afdække, om du også har udfordringer med andet end din fertilitet. Fordi det hænger sammen.

Arvævsgener vil i mange tilfælde først opleves måneder eller år efter vævsskaden, fordi arvæv med tiden bliver stærkere og mere ufleksibelt, især hvis det ikke bevæges og strækkes nok. Derfor mener vi, at det er vigtigt at behandle eller få behandlet sit arvæv, så forholdene kan optimeres. Vi supplerer altid med relevante øvelser og i mange tilfælde laserterapi. Et arvæv bliver aldrig for gammelt til at blive arbejdet med.

Vi sætter os ind i forskning som undersøger, om arvæv kan medføre infertilitet, og forskning som undersøger effekten af arvævsbehandling.

Begge studier, som vi henviser til her, kan hentes på pubmed, hvis du vil læse mere.

Et forskningsstudie (Ten Year Retrospective Study on the Efficacy of a Manual Physical Therapy to Treat Female Infertility, Wurns, 2015) der undersøger effekten af manuel behandling til kvinder med arvæv og fertilitetsproblemer, viste rigtig god effekt ved behandling af kvinder med lukkede æggeledere. Hele 61% af de kvinder, som havde lukkede æggeledere, fik åbnet min. én æggeleder efter et forløb med manuel behandling. Af de tilsammen 81 kvinder blev 57% gravide (80 kvinder helt naturligt og 1 kvinde via IVF).

I et andet studie (The effects of massage therapy on dysmenorrhea caused by endometriosis, Valiani, 2010) blev effekten af massagebehandling til kvinder med endometriose undersøgt. Resultatet viste, at efter den manuelle behandling havde ingen af kvinderne længere voldsomme smerter som følge af deres endometriose. Det til trods for, at 52,3% af dem inden indsatsen angav en smerteintensitet af karakteren “voldsomme smerter”.

Begge studier giver resultater, der underbygger vores erfaring med at arbejde med arvæv. Vi har erfaring for, at graviditetschancen øges og øvrige symptomer fra arvævet kan nedbringes betydeligt ved fysioterapi – manuel behandling, laserterapi, øvelsesterapi samt instruktion i den rette hjemmebehanding af arvævet.

Har du arvæv i underlivet, og forsøger du at opnå graviditet? Så giver det så god mening at få undersøgt og behandlet dit arvæv og dit underliv hos en fysioterapeut indenfor specialet – både hvis du prøver at blive gravid naturligt, men også i høj grad, hvis du skal eller er i medicinsk fertilitetsbehandling.

På vores hjemmeside www.fertilitetsfysio.dk kan du læse mere om behandlingen samt bestille tid til en gratis startsamtale, hvor vi kan snakke mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Kærlig hilsen
Anette og Anne Sofie

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Behandlingstilbudkalender

No event found!