Hvis du forsøger at blive gravid, er det vigtigt at sørge for, at din livmoder og dine æggeledere har optimale forhold.
Blodcirkulation er alfa og omega
Det er vigtigt, at du sikrer en god blodtilførsel til din livmoder. Er blodtilførslen dårlig, får din livmoder ikke tilført den næring fra din kost, som den behøver, for at kunne fungere optimalt. Så det er omsonst at have fokus på at spise sundt og tage de rigtige kosttilskud, hvis næringen ikke når frem til livmoderen.
Din livmoder har også brug for rigelige mængder ilt, da ilt er cellernes vigtigste næringsstof. Og ilt bliver også tilført livmoderen via blodet.
Din blodtilførsel til dine reproduktive organer kan være dårlig, hvis du går med en langvarig stress i kroppen. For når kroppen er stresset, går den i alarmberedskab, og hjernen indstiller sig på, at du skal være klar til at kæmpe eller flygte fra den fare, som hjernen har registreret. Så den sender blodet ud til dine arme og ben.
Selvom du for eksempel er stresset over, at det endnu ikke er lykkes dig at blive gravid, så reagerer kroppen altså som om, du skulle løbe fra en sabeltiger. Eller slås mod en voldsmand.
Pointen i forhold til din fertilitet er, at kroppen stjæler blod fra dine ikke vitale organer for at sende det ud i arme og ben. Det vil sige væk fra de organer, som du ikke har brug for her og nu for at overleve – hvilket fx. er dine reproduktive organer og din fordøjelse.
Det er ikke noget problem at opleve stress en gang imellem. Problemet kommer, hvis der er tale om længerevarende stress – for eksempel hvis du føler dig presset over, at du ikke lykkes med at blive gravid. For så vil dine reproduktive organer være frarøvet vigtig næring og ilt i længere tid.
Kropsholdning og mobilitet i rygsøjlen
Udover en god blodtilførsel er det vigtigt, at du er opmærksom på din kropsholdning og din mobilitet i rygsøjlen og omkring bækkenet.
Både livmoderen og æggelederne er nemlig muskler, der skal kunne trække sig sammen og udvide sig – ligesom andre organer i kroppen, fx. hjertet. Efter menstruation og frem til ægløsning bevæger livmoderen sig i en opadgående rytme, som skal hjælpe sædcellerne op igennem livmoderen og videre ud i æggelederne, hvor befrugtning kan ske.
Æggelederne skal også kunne bevæge sig aktivt. Det er æggeledernes rolle dels at samle ægget op fra æggestokken ved ægløsning og dels at føre ægget fra æggestokken og frem til livmoderen, hvor det befrugtede æg skal sætte sig fast i livmoderslimhinden. Er ægget ikke befrugtet, skal livmoderen trække sig sammen og støde slimhinden fra sig – det er det, vi kalder menstruation.
Alle disse mekanismer kan blive forstyrret, hvis nerverne ikke får sendt de rigtige impulser afsted til de reproduktive organer.
Det var den tjekkiske fysioterapeut Ludmilla Mojzisova opmærksom på, hvorfor hun skabte et øvelsesprogram specifikt til at hjælpe kvinder med fertilitetsproblemer.
Formålet med øvelserne er at løsne op for spændinger i rygsøjlen, inderlårene og bækkenbundsmuskulaturen samt at rette op på dårlig kropsholdning.
Ifølge Mojzisova kan dårlig kropsholdning og spændinger i de nævnte muskler skabe afklemninger, træk og/eller irritationer/inflammationer ved nervernes udspring i rygsøjlen. En længerevarende irritation i nervevævet kan forstyrre nerveforbindelserne til og fra de reproduktive organer.
Mojzisova mente også, at stillesiddende livsstil og dårlig kropsholdning samt stress kan nedsætte blodcirkulationen til de reproduktive organer, så de ikke fik tilstrækkeligt med blodforsyning til, at en graviditet kunne udvikle sig optimalt.
Mojzisova-metoden er officielt anerkendt af det tjekkiske sundhedsministerium og anbefales som førstevalg til behandling af kvindelig infertilitet.
Tjekkiske forskningsstudier har vist, at det kan mere end firedoble chancen for at opnå naturlig graviditet samt evnen til at holde på en graviditet at lave øvelserne fra Mojzisovas hjemmetræningsprogram mindst en gang dagligt frem til 12. graviditetsuge.
‘Movement is medicine’
“Movement is a medicine for creating change in a person’s physical, emotional, and mental states.” – Carol Welch-Baril, neuromuskulær terapeut.
Dette citat er et godt billede på min tilgang til at hjælpe dig, der har fertilitetsudfordringer. Både hvad angår de fysiologiske aspekter, som jeg har nævnt ovenfor, og de psykologiske aspekter, der er relateret til den situation, du står i. Og som jeg selv har oplevet at stå i, inden jeg fik mit første barn.
Movement – både forstået som fysisk bevægelse i form af yoga, Mojzisova-træning og arbejde med vejrtrækning. Og forstået som bevægelse i form af at flytte sig – handle, gøre noget. Selv at tage ansvar for, at hvis noget ikke fungerer, så flytter jeg mig for at finde ud af, hvad der kunne fungere i stedet.
Det er min tilgang. Og jeg vil gerne hjælpe dig.
Helt konkret kan du arbejde med mig ved, at:
⁃ deltage på en af mine workshops, hvor jeg lærer dig hele Mojzisovas øvelsesprogram, så du trygt kan gå hjem og træne derhjemme på stuegulvet. Du lærer også redskaber til at mindske stress, herunder restorativ yoga og vejrtrækningsøvelser.
⁃ deltage på et af mine ugentlige yogahold, hvor vi dyrker yoga blandet med udvalgte Mojzisova-øvelser samt meditation, mindfulness og vejrtrækningsøvelser i et trygt forum med andre kvinder, som du kan dele dine tanker og oplevelser med.
⁃ følge mit online program Holistisk Fertilitet, som er spækket med viden og konkrete redskaber til at styrke din fertilitet og bevare livsglæden, mens du forsøger at blive gravid.
⁃ arbejde med mig i 1:1 forløb med samtaler og/eller konkret fertilitetsvejledning og træning alt efter, hvad du har brug for.
Du kan læse mere på min hjemmeside her
Og kom med på min næste workshop den 27. Juni kl. 13-18 i København!
Jeg glæder mig til at møde dig!
Mange hilsner
Trine Fagerskov
kontakt@trinefagerskov.dk
Tlf. 60 91 96 78
(Kilde vedr. Mojzisova-metoden: “Fertilitet & Fysioterapi” af Anne Marie Jensen)
0 kommentarer