IVF og de ting man ikke får at vide.

Blog opslag

Skrevet af BliverJegNogensMor

15 apr, 2017

Historien (eller noget af den) om IVF. Og alle de ting man IKKE får at vide. Det spirende håb.

Vi var SÅ spændte på vores nye skridt ind i hospitalsverdenen! Nu var det jo RIGTIGE læger i kitler. Wow! Man starter – som altid – med en introsamtale. Her bliver, der også bestilt nye blodprøver for enten, at lave nye eller supplere dem, fra IUI-tiden.

Set i bakspejlet er jeg MEGET klogere i dag, og ville have krævet prøverne meget før. Det er bl.a. AMH (æg reserve) prøven, jeg gerne ville have haft svar på før.

På følgende klinikker har de gode og beskrivende sider omkring de forskellige blodprøver:

 • Trianglen
 • Copenhagen Fertility Clinic (CFC)
 • IVF syd
 • Danfert

Det skal nævnes at prøver, som blandt anden FSH (hvor tæt man er på overgangsalder = ubrugelige æg) og AMH ikke menes at være entydige. Dvs., de skal tages over hele perioder, og så skal man tage gennemsnittet af dem. DET ER DER NOGEN, DER MENER! Andre mener at én prøve er nok. Jeg tror personligt på det første – at de er varierende/variable. Ligesom ens TSH (stofskifte) kan være. Hvis du har kat, så sørg for at blive testet om du må tømme kattebakke eller ej efter ÆO (ægoplægning), og er PUPO (pregnant until proven otherwise).

Hvordan foregår det i praksis? (kan variere fra klinik til klinik)

Når du får menstruation ringer du, og tilmelder dig behandling. Er det weekend, ligger du en besked på telefonsvareren og de ringer dig op! Det der IKKE blev fortalt… Du kan blive AFVIST behandling. Hvis der ikke er plads – eller hvis de kan se, det kommer til at konflikte med lukkedage fx påske eller lign. Jeg er aldrig blevet afvist. Heldigvis. Men det er, der mange andre der er. Desværre. Det må være forfærdeligt.

Min første behandling – til min første scanning – fyldt helt op af håb! Det varede kort! Det viste sig at jeg havde en cyste på den ene æggestok, som gør at man aflyser. FUCK. Det var jeg ikke forberedt på. Blodprøve om cysten var ond eller god. Den var heldigvis god. Men aflyst behandling.. Med beskeden om at gå hjem, og så ringe igen ved næste menstruation – så kigger vi på det. En noget slukøret mig og kæreste, der kunne køre hjem igen.

Drømmen braste igen for en stund. Alle får cyster af og til. Også dem, der skyder børn ud på stribe og dem der ikke er i behandling. Man opdager dem bare ikke – fordi de jo ikke har en plastikdims, som fast inventar (scanner) i understellet. Hvis man påbegynder hormonbehandling på cyster, så vil de ‘spise’ al medicinen, og dermed vokse og tage medicinen fra folliklerne, som reelt skulle have medicinen.

Nu som læge?

Det blev et langhåret indlæg, med alle de forkortelser. Alt dette anede jeg intet om dengang. Det gør jeg i dag, Man får desværre en mindre lægeuddannelse undervejs, i dette forløb.

2 Kommentarer

 1. Pernille

  Se det med cysterne ville jeg gerne have vidst, inden vi startede vores første forsøg. Det ville have været så gavnligt at vide til æu, når man med pcos kun får 3 æg ud fra ca. 15 follikler og alle ser mærkelige ud i hovederne.
  Tak for oplysningen! Nu giver det endelig mening – også at lægen vil give de samme hormoner igen næste gang.

  Svar
  • Bliverjegnogensmor

   Forståeligt Pernille. Jeg krydser hele min krop for at det nok skal lykkedes

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

12. gang må da være lykkens gang!?

12. gang må da være lykkens gang!?

Over en måneds benhårdt arbejde har resulteret i ét skud i bøssen. Det virker så uretfærdigt, men det er jo efterhånden det overordnede tema i alt dette. Det er ægoplægning nummer 12 for vores vedkommende. Jeg kniber en tåre ved tanken om, at vi 11 gange før har siddet i samme situation, fulde af håb – men stadig ikke har fået vores barn.

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!