Lav sædkvalitet giver lavt selvværd

Blog opslag

Skrevet af Aagaard Klinik

5 sep, 2020

Du ved måske allerede, at mange danske par ikke af sig selv bliver gravide, når de ønsker det. Omkring 15% af alle par oplever udfordringer med fertiliteten, og omkring 10% af alle de børn, der kommer til verden i disse år, er et resultat af fertilitetsbehandling. Man regner med at infertilitet i omtrent halvdelen af tilfældene skyldes faktorer hos manden – meget ofte nedsat sædkvalitet.

Men hvordan påvirker nedsat sædkvalitet mandens selvbillede og selvværd? Og kan man egentlig selv gøre noget for at forbedre sædkvaliteten? Læs med i dette blogindlæg, der er netop fokuserer på dette emne.

”Jeg føler mig ikke som en rigtig mand”
Mange mænd med nedsat sædkvalitet kan berette om, at de kan føle sig mindre maskuline og i det hele taget beskrive et lavere selvværd. Studier har vist, at både mænd og kvinder kan udvikle depressive symptomer i forbindelse med ufrivillig barnløshed. Også potensen kan blive ramt og det seksuelle samliv som sådan blive svært, når ønsket om drømmebarnet ikke lige går i opfyldelse, og fokuset i soveværelset bliver et andet. End anden naturlig og svær konsekvens af ufrivillig barnløshed kan være en eksistentiel livskrise, hvor tankerne kredser om, den betydning det kan få for ens liv og parforhold, hvis det ikke lykkedes at blive forældre. Der ses desuden også en tendens til, at mange par isolerer sig i mere eller mindre grad, når de kæmper med fertilitetsproblemer. Det kan føles alt for svært at være sammen med andre, der selv har børn eller venter sig. Skyldfølelse, skam og dårligt selvværd er blot nogle af de følelser, der ofte kommer i spil.

Du er ikke alene
Danske mænds sædkvalitet er desværre generelt set ikke særligt prangende. Faktisk er den overordnede sædkvalitet blandt danske mænd lavere end hos mænd i de fleste andre lande, vi normalt sammenligner os med. Afdelingen for vækst og reproduktion på Rigshospitalet holder løbende øje med sædkvaliteten hos danske mænd. I perioden fra 1996 til 2010 undersøgte de sædkvaliteten hos næsten 5000 unge danske mænd og viste, at kun 23% mændene havde optimal sædkvalitet, når man så på antallet af sædceller og disses bevægelighed. Forskerne beskrev også, at dette resultat var betydeligt lavere end sædkvaliteten hos københavnske mænd, der blev undersøgt i 1940’erne. I dag er sædkvaliteten fortsat bekymrende lav sammenlignet med tidligere, men på den positive side ses der faktisk en tendens til en lille forbedring over de senere år.

Kan jeg gøre noget for at forbedre sædkvaliteten og fertiliteten
Der er ikke en enkelt faktor, som er afgørende for mænds sædkvalitet. vi ved at grundlaget for mænds sædkvalitet i stort omfang grundlægges allerede, mens de selv er fostre. Skadelige stoffer, som deres egen mor har været udsat for, samt særligt rygning under graviditeten, er vist at have en afgørende betydning. Der er derfor en række faktorer som man ikke selv er herre over og dårlig sædkvalitet er ikke nogens skyld.

Der er dog enkelte ting, som det kan være værd at tænke over, hvis du gerne vil sikre dig den bedst mulige sædkvalitet. Rygning, alkohol samt anabolske steroider påvirker fertiliteten – og sædcellerne negativt, så her er der faktisk et parameter, som du selv kan have indflydelse på. Vi ved også, at det er vigtigt at undgå, at testiklerne bliver for varme, da sædceller er meget afhængig af den rette temperatur. Du kan derfor med fordel undgå sædevarme, varme karbade samt at sidde med en varm computer i skødet.

Også stress har vist at have en betydning for mænds sædkvalitet, idet mænd der oplever sig stressede har op til 30% færre sædceller end mænd med et gennemsnitligt stressniveau. Så også her har du mulighed for selv at forsøge at skabe ændringer i dit liv, som kan nedbringe dit stressniveau.

Hvad kan du gøre for dig selv og dit parforhold som ufrivillig barnløs?
Det er vigtigt at forsøge at holde fokus på andet en blot ønsket om et barn, når ufrivillig barnløshed bliver en del af tilværelsen. Forsøg at have fokus på andre projekter sammen, og sæt eventuelt tid af, hvor I snakker om alt det, der er svært, så er der omvendt bliver helle på andre tidspunkter. Husk også at gøre noget af alt det, du godt kan lide, og som tanker dig op.

Hvis I oplever problemer i parforholdet, som I ikke selv kan løse, eller hvis du kæmper med svære følelser som tristhed eller angst, kan det være en rigtig god ide at søge hjælp hos eksempelvis en psykolog eller egen læge.

Hypnose er vist at kunne medvirke til at mindske stress samt symptomer på depression og angst, ligesom det kan også kan hjælpe dig med at forbedre selvværdet. I HypnoBabys app kan du finde flere stressreducerende lydfiler, som du helt gratis kan lytte til for at få det bedre. I appen er der også en hel kategori til mænd, til mænd hvor du kan finde forskellige lydfiler der kan hjælpe dig med dit selvværd eller bedre din søvn. Selve appen er udviklet af mig. Jeg hedder Anna, er både læge og klinisk hypnoterapeut, og alle lydfilerne er baseret på forskning og klinisk erfaring.

Tak fordi, du læste med.
Jeg ønsker dig alt det bedste.

Referencer:
Afdeling for vækst og reproduktion, Rigshospitalet
Sundhed.dk
Uroweb.org

Du kan kontakte Anna som har HypnoBaby.dk her
E-mail. info@hypnobaby.dk
Web. www.hypnobaby.dk

Annonce for HypnoBaby

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Vidste du?

Vidste du?

🍍Viste du? At Ananas er blevet et stærkt symbol for kvinder, der kæmper med...

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!