Mojzisova-metoden

Blog opslag

18 aug, 2019

Den fertilitetsfremmende fysioterapeutiske behandling vi tilbyder i klinikken, bygger på flere forskellige kurser og metoder. Vi kommer til at præsentere dem løbende, og denne gang præsenterer vi den ældste; nemlig Mojzisova-metoden, som vi begge er certificerede i.

Metoden er opkaldt efter den tjekkiske fysioterapeut Ludmila Mojzisova (1932-1992). Hun arbejdede på de gynækologiske afdelinger på hospitalerne i Prag og Brno i Tjekkoslovakiet, og udviklede i 1970’erne Mojzisova-metoden. Den opstod på baggrund af tendenser, som hun så hos flere af sine infertile klienter. Mange af dem havde uhensigtmæssig holdning, svage ballemuskler samt (ofte asymmetriske) spændinger i ryggen, inderlårene og bækkenbundsmuskulatur. Hun mente, at disse holdningsproblemer og muskulære dysfunktioner skabte afklemning, træk og irritation ved nerverens udspring i rygsøjlen.
Nerverne går fra rygsøjlen ud til organerne. Opstår der en problematik i rygsøjlen, vil der også opstå en problematik i det tilsvarende indre organ, fordi nerverne påvirkes. Omvendt kan en problematik i et indre organ også komme til udtryk som en rygproblematik og give fx smerter eller spændinger. Udover nervepåvirkning mente Mojzisova også, at muskulære spændinger i ryg og bækkenområdet forårsaget af eks. stress, inaktivitet eller dårlige arbejdsstillinger, kunne nedsætte blodforsyningen til de reproduktive organer så ilt, næring og hormontransport blev svækket. Og det med betydning for fertiliteten og især udviklingen i den tidlige graviditet.

Mojzisova-metoden har en kombineret tilgang bestående af hhv. manuel behandling og øvelsesterapi. Ved behandling mobiliseres leddene og spændt muskulatur løsnes. Ved øvelsesterapi optimeres forholdene og bevægeligheden i underlivet, så de reproduktive organer opnår bedst mulige betingelser for at kunne fungere optimalt.

Faktisk var det de daglige hjemmeøvelser og bevidsthed omkring holdning og ergonomi, som var det primære i Mojzisova’s fertilitetsbehandling. Hvordan du i dagligdagen bruger din krop, betyder nemlig meget, når du gerne vil være gravid.

Mojzisova havde størst succes med at behandle kvinder, som havde tendens til hyppige aborter, kvinder med tidligere traumer eller operationer i mave- og bækkenregionen.

Hvordan bruges metoden i dag?

Metoden har været anvendt i fem-seks årtier i Tjekkiet og Slovakiet, i 1991 bliver metoden officielt anerkendt af det tjekkiske sundhedsministerium, og anbefales som førstevalg til behandling af kvindelig infertilitet i Tjekkiet, hvilket fortsat er kutyme den dag i dag.

Metoden har ændret sig siden dengang, Mojzisova udviklede den. Den er blevet modificeret og tilpasset til nutidens kvinders livsform. I Danmark tilpasser vi den desuden ofte, så den fungerer som supplement til den medicinsk fertilitetsbehandling, der herhjemme er standard behandlingstilbud.
På Mojzisovas tid anbefalede man, at kvinderne udførte øvelserne to gange dagligt. Det ved vi godt, er et højt krav i en moderne dansk kvindes liv, og derfor anbefaler vi som regel, at øvelserne laves dagligt.

Vi har god grund til at formode, at det kan være en stor fordel at arbejde med Mojzisova-metoden som forberedelse til et IUI- eller IVF-forsøg. Især for de kvinder, der har smerter eller muskulære spændinger i lænde- eller bækkenregionen. Det er sandsynligt, at den øgede blodcirkulation og organernes forbedrede bevægefrihed vil hæve succesraten for den medicinske fertilitetsbehandling og dermed nedbringe antallet af nødvendige forsøg.

Udover den gavnlige fysiske effekt, skal man heller ikke underkende, at udførelse af øvelserne kan have en stor mental betydning, hvis man oplever fertilitetsproblemer. Øvelserne kan nemlig være en måde at ”tage magten tilbage” over eget forløb, og selv gøre en aktiv indsats for at nedbringe symptomer og bedre fertiliteten. Derudover virker arbejdet med øvelserne afstressende på nervesystemet, fordi der i øvelserne er stort fokus på gode vejrtrækningsteknikker, og fordi der veksles mellem spænding og afspænding i udførslen.

Træn øvelserne sammen med andre

Hos os tilbyder vi udover den individuelle behandling og instruktion i øvelser også holdtræning. På holdet mødes vi seks gange, hvor vi træner hele Mojzisova-øvelsesprogrammet igennem. Vi gennemgår derudover temaer, såsom siddende og stående holdning, vejrtrækning og motionsvaner, som har stor betydning for krop og fertilitet. Holdet giver desuden mulighed for at mødes med andre i en lignende livssituation. Det er en unik mulighed for at få en masse brugbare redskaber til, hvordan man selv aktivt kan gøre en indsats for at fremme sin fertilitet – helt sundt og naturligt.

Det er vigtigt at huske, at man kan fremme sin fertilitet med øvelser, hvis øvelserne kan være med til at rette op på de forhold, som fertilitetsproblemerne skyldes. Nedsat fertilitet grundet genetiske sygdomme, kromosomfejl og andre lign. tilstande, har vi som fysioterapeuter ikke helt så gode redskaber til at kunne bedre. Men mange mekaniske faktorer kan være årsag til nedsat fertilitet, og her kan fysioterapi være aktuelt.

Er du i tvivl om hvorvidt behandlingen kan være en hjælp og støtte for dig? Så husk, at du altid kan booke tid til en gratis startsamtale hos os. Du kan læse mere, booke tid og kontakte os via vores egen hjemmeside.

Er der evidens for, at det virker?

Der er lavet flere forskellige studier på metoden, for at bevise dens effekt. Mojzisova selv lavede to studier helt tilbage i årene 1978-1983 sammen med ledende gynækolog på Prags universitetshospital. Første studie ”The First Prague Study” var et pilotstudie med 102 infertile kvinder i alderen 23-29 år, hvoraf 53 (52% af deltagerene) blev gravide.

Herefter blev det større ”The Second Prague Study” udført. Her deltog 2006 infertile kvinder i alderen 20-44 år. Ud af dem blev 702 (35% af deltagerene) gravide. Alle graviditeter i studierne var naturlige, da den medicinske fertilitetsbehandling på daværende tidspunkt stadig kun under udvikling.

Hana Volejnikova, der var Mojzisovas egen elev, lavede det første rigtige kontrolgruppestudie, ”The Brno Study” i 1987-1989. Her deltog 166 kvinder, der randomiseret blev inddelt i fem grupper. I de grupper der modtog den rigtige behandling efter Mojzisova-metoden, var succcesraten markant højere end i kontrolgrupperne (34,3% og 27,4% sammenlignet med 8,8%, 8,1% og 8,3%). I visse tilfælde blev de infertile kvinders chance for at opnå naturlig graviditet altså mere end firedoblet.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Endometriose

Endometriose

Hvad er endometriose? Og hvordan påvirker det fertiliteten? Det ved vi en masse om, og vi har god...

læs mere
PCOS og fertilitet

PCOS og fertilitet

Har du PCOS, så er du heldigvis ikke svært infertil. Det kan kræve en hård indsats, men forskning...

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!