Har du PCOS, så er du heldigvis ikke svært infertil. Det kan kræve en hård indsats, men forskning viser, at du har rigtig gode chancer for at blive gravid, hvis du følger ernærings- og træningsanbefalingerne.
Vi er fysioterapeuter, vi ved en masse om træning og træningseffekt på kroppen. Regelmæssig træning og bevægelse er meget vigtigt for dig, der har PCOS. Hvorfor? Det vil vi fortælle om i den her artikel, ligesom vi vil komme med konkrete træningsanbefalinger til dig, som har PCOS og gerne vil være gravid.
Først lidt om, hvad PCOS er for en størrelse
PCOS, forkortelse for polycystisk ovariesyndrom, er en hormonel lidelse, som omkring hver 7. kvinde i den fødedygtige alder lider af. Symptombilledet er ofte manglende menstruationer, dvs. en uregelmæssig, lang cyklus og sjældne ægløsninger, hvilket kan gøre det vanskeligt at opnå graviditet. I Europa er PCOS en af de væsentligste årsager til nedsat fertilitet hos kvinder.
Andre synlige symptomer kan være øget hårvækst på kroppen og i ansigtet, da syndromet er forbundet med forhøjet niveau af mandligt kønshormon i kroppen, tendens til overvægt og uren hud.
Insulinressistens, altså nedsat følsomhed overfor insulin, er hovedproblemet ved PCOS. Insulin er det hormon, som kroppen bruger til at transportere sukker fra blodet ind i muskelvævet, hvor det kan blive forbrændt, når musklerne arbejder. Transporten af sukker kører derfor i nedsat gear med den konsekvens, at sukkeret forbliver i blodet så blodsukkeret bliver for højt. Når blodsukkerniveauet er højt, så producerer bugspytkirtlen mere insulin. Det forhøjede insulinniveau skaber ubalance i udskillelsen af kønshormoner, bl.a. nedsættes hypofysens udskillelse af kønshormonere LH (ægløsningshormonet, som fx din ægløsningstest reagerer på) og FSH (det follikel stimulerende hormon). Som følge heraf udvikler ægcellerne sig ikke rigtigt, og de modner sig ikke nok til at blive frigivet ved ægløsning. De forbliver i stedet i æggestokkene som cyster, deraf navnet; polycystisk ovariesyndrom.
Og her har vi så fertilitetsproblemet: Der ikke er noget færdigmodnet, frigivet æg til befrugtning.
Hvordan behandles PCOS?
Behandlingen er motion, evt. vægtreduktion, p-piller samt evt. anden medicinsk behandling. Det afhænger af i hvilken grad ens PCOS fremtræder. Man kan selv gøre meget med fornuftig kost og rigelig motion.
65 % af de kvinder, som har PCOS, er overvægtige. 35 % har normal vægt. Hvis du er overvægtig, så kan selv en lille vægtreduktion bidrage til at normalisere din cyklus, skubbe ægløsningen igang og fremme chancerne for en graviditet.
Effekten af fysisk træning ved PCOS
Træning er godt mod PCOS, også hvis du er normalvægtig, fordi træning bedrer kroppens insulinfølsomhed, så sukkertransporten fra blodet til musklerne bedres. Det nedsætter insulinniveauet i blodet, så forstyrrelsen af kønshormonernes produktion og udskillelse mindskes. Når hormonbalancen bedres, så øges og normaliseres menstruationsfrekvensen, og ægløsningen vender tilbage.
Træningsanbefalinger til kvinder med PCOS
Hvad og hvordan skal du så træne?
Øg hverdagsaktiviteterne: Gå eller cykl til og fra job, studie og andre destinationer hvis muligt. Tag altid trappen og øg motionsrelaterede aktiviteter som eks. en gåtur i skoven. En aftentur i stedet for en aftenlur.
Træningsvalg: Du har en bred palette af valgmuligheder. Derfor skal du selvfølgelig vælge de træningsformer, som du bedst kan lide og som passer til din hverdag. Det kan være gåture i højt tempo, løbeture og cykelture, svømning, gymnastik, styrketræning eller pilates. Eksperimentér og mærk, hvad der gør godt for din krop, og hvad der gør dig glad. Variér dine aktiviteter, så du bruger din krop på forskellige måder og stiller krav til både kredsløb og styrke.
Hvor meget skal du træne?
Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter dagligt. Aktiviteten skal være med moderat til høj intensitet og ligge ud over almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter. Hvis de 30 minutter deles op, skal aktiviteten vare mindst 10 minutter. Anbefalingerne er altså ikke anderledes end sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger til voksne.
Du må gerne træne hårdt og med høj puls, men er du i fertilitetsbehandling, så træn ikke hårdere, end med en makspuls på omkring 130 i dagene før og efter ægoplægning.
Motivation for træning
Du kender til anbefalingerne, og du har også et stort ønske om at blive gravid. Hvorfor er det så svært alligevel at fastholde træningen eller komme igang med træningen? Kvinder med PCOS kan have nedsat lyst og energi til fx sport, pga. den nedsatte sukkertransport til muskelvævet. Det gør også, at lysten til sukker tit er høj. Derfor skal der ikke meget til, før man ender i ond cirkel, hvor blodsukkeret og deraf også insulinniveauet bliver ved med at være højt og fordelingen af reproduktive hormoner bliver ved med at være forstyrret.
Det kan derfor kræve en stor indsats at komme på rette spor – en indsats med både trænings- og kosttilpasning.
Vi kan hjælpe dig med at lægge et træningsprogram og strategier til, hvordan du kommer igang og fastholder din træning. Vi kan supplere med laserterapi for at øge energien og derved støtte ægløsningen. Kontakt os for mere info herom.
P-pille stop og PCOS
P-piller undertrykker ægløsning og styrer din cyklus. Når man stopper på p-piller, så vil ægløsning hos de fleste kvinder begynde igen, og kroppen vil arbejde sig tilbage i en naturlig cyklus. Hvis det ikke sker, så er det måske først her, at du opdager din PCOS – mens du forsøger at blive gravid. Og du skal nu først her til at lære din PCOS at kende og få den under kontrol.
Det er bl.a. en af grundende til, at vi altid opfordrer til, at man stopper med sine p-piller lang tid før, at man gerne vil være gravid, og beskytter sig på anden vis i perioden – måske et helt år før, at man er familieklar. Så man kan lære sin krop og cyklus at kende, og forberede sig godt på sin graviditet.
Kontakt os endelig ved spørgsmål. Du kan også booke en tid til en gratis startsamtale, der giver dig mulighed for at få afklaring på, om vores behandlingstilbud vil give mening for dig.
Reklame fra Fertilitetsfysio
0 kommentarer