Stress, åndedræt og fertilitet

Blog opslag

Skrevet af Behandler FysioBrun

14 jun, 2020

Vi kender alle sammen følelsen af at være i gang og konstant på farten. Det er normen i dag, at vi har travlt. Vi skal være effektive og producere og hele tiden løbe lidt stærkere, end vi gjorde i går, for det er det samfundet forlanger af os. Vi glemmer at mærke efter, hvordan vi har det, og vi glemmer at trække vejret. Det lyder jo skørt, for vi trækker vejret 20.000 gange hver eneste dag, så egentlig burde vi jo være eksperter til det. Det er sjældent, at vi giver vores åndedræt den opmærksom som det fortjener, hvilket er en stor fejl, når det i virkeligheden netop er det der kan være medvirkende til positive ændringer i både vores krop og psyke.

At være i fertilitetsbehandling er for de fleste et utroligt stressende forløb, og man er hele tiden underlagt en dagsorden man ikke selv bestemmer over. Der er fremmøder på klinikken, medicin der skal tages på præcist samme tidspunkt hver dag, oven i købet i en sprøjte man selv skal betjene, en kostplan som skal følges, en mand der måske ikke forstår dig, fordi du er fyldt med hormoner, og oveni er man fyldt med tanker omkring frygten for aldrig at blive mor. Det er et kæmpe pres og alt sammen noget, der bidrager til den øgede stress og fortvivlelse, som ofte sætter sig i et overfladisk og hurtigt åndedræt, der vedholder et forhøjet beredskab og øget stress.

Med åndedrættet kan vi påvirke hjerterytmen, blodtrykket og hjernens parathed. Når vi trækker vejret hurtigt, øges hjerterytmen, blodtrykket stiger og hjernen tænker hurtigere – kroppen gør sig klar. Dette vil øge vores udskillelse af hormonet Cortisol, som er et stresshormon, der sender budskaber til kroppen, om at gøre sig klar til kamp. Dette er ret smart, når vi kortvarigt skal præstere til f.eks. en eksamen, møder en modkørende bilist på en ensrettet gade eller skal løbe 100 meter, for her har vi brug for øget hjerterytme, højere puls og hjernens parathed. Problemet med øget cortisol i kroppen opstår, når stress optager en blivende plads i kroppen, og vi konstant er i forhøjet beredskab, og det har alt andet end en positiv effekt for vores fertilitet. I et sundt kredsløb bliver der via blodet sendt friske forsyninger ud til vores reproduktive organer, og de reproduktive organer smider herefter kroppens affald med retur i blodet. Når vi er stressede prioriterer kroppen at sende blod til områder, som kan redde os fra en ”farlig” situation – og her tæller livmoder og æggestokke desværre ikke med. Stresshormonet Cortisol formodes således at have en negativ effekt på vores hormonbalance, hvilket gør det svært for vores kvindelige kønshormoner at udføre det job, de har til opgave at udføre i forbindelse med vores cyklus og fertilitet. En dårlig spiral er igangsat; kroppen er konstant under stress og blod sendes udenom det som i en fertilitetssituation synes som det vigtigste, nemlig vores livmoder og æggestokke. Oveni ses det også hos meget stressede kvinder, at deres cyklus går i stå og deres menstruation udebliver.

Heldigvis kan vi nedregulere stress, sænke blodtryk og hjerterytme, samt berolige vores nervesystem ved at trække vejret roligt og dybt. Yoga og vejrtrækningsøvelser kan i visse meditationsformer sænke niveauet af stresshormonet Cortisol og øge vores velbefindende generelt, men vejrtrækningsøvelserne kan også bidrage til, at man øver sig i at være tilstede i nuet i stedet for at fokusere på fortid og fremtid – som en slags mindfulness øvelse. Rent fysiologisk vil vi med vejrtrækningsøvelserne få mere ilt med rundt i vores blod og derved skabe bedre cirkulation rundt i kroppen – herunder også til de reproduktive organer. Man vil med en rolig vejrtrækning sænke aktiviteten i nervesystemet og stressniveauet reduceres i kroppen. Rent mekanisk vil den måde hvorpå vi trækker vejret dybt på, massere vores indre organer hvilket giver mere ’liv’ i underlivet.

En anden positiv effekt ved at praktisere vejrtrækningsøvelser er, at vi altid har vores åndedræt lige ved hånden – det er nemt og håndgribeligt at gå til. Jeg vil herunder komme med nogle bud på hvordan du kan praktisere tre enkle åndedrætsøvelser hjemme og på den måde forsøge at sænke stress og uro i kroppen med den afledte effekt at få mere ’liv’ i underlivet.

Siddende åndedrætsøvelse:

 Sæt dig til rette på en stol eller på gulvet. Du skal gøre dig det behageligt. Luk eventuelt dine øjne så dit fokus bliver mere koncentreret på den kommende opgave med at trække vejret. Gør dig lang i rygsøjlen så du forsøger at sidde så ret op som muligt. Placér dine hænder på maven og begyndt at trække vejret dybt ned i maven så maven på indånding udvider sig og på udånding mindskes. Åndedrættet skal være langsomt, dybt og roligt. Bliv opmærksom på dit åndedræt, og hvordan maven skiftevis udvides og mindskes. Vejrtrækningen må gerne overdrives, men stop hvis du bliver utilpas. Forsøg at lav 10-15 gentagelser

Liggende åndedrætsøvelse:

Lig dig på en yogamåtte, på gulvet eller i din seng. Bøj dine ben og sæt fødderne i underlaget. Placer dine hænder på maven imellem skambenet og navlen. Træk vejret helt ned i maven, hold vejret her et par sekunder, og pust så langsomt ud igen og hold vejret 2 sekunder. Åndedrættet skal være langsomt, dybt og roligt. Bliv opmærksom på dit åndedræt og hvordan maven skiftevis udvides og mindskes. Vejrtrækningen må gerne overdrives, men stop hvis du bliver utilpas. Forsøg at lav 10-15 gentagelser

Bedestilling:

Lig dig i bedestilling. Bedestilling er god til at reducere stress i kroppen og giver vores bækkenorganer gode arbejdsforhold, da de ikke bliver pressede eller klemt i denne position. De hænger frit og derved har vi god mulighed for at øge noget blodcirkulation ned til området. Når du har fået lagt dig behageligt skal du begynde at trække vejret dybt ned i maven. Her er rolige, dybe og langsomme vejrtrækninger igen i fokus. Bliv i denne position i 3-4 minutter. Forsøg ikke at lade dig rive med af tankemylder, men forsøg at lade fokus være på din vejrtrækning og hvad der sker præcis i dette øjeblik.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med øvelserne og håber de kan hjælpe dig til en mindre stresset dag.

Kærlig hilsen
FysioBrun
v. Mathilde Brun Sørensen
mathilde@fysiobrun.dk
31 32 33 39
www.fysiobrun.dk

Kilder:

Anne Marie Jensen, Fertilitet og fysioterapi. En guide til behandling og selvbehandling

Thilde Vesterby, Frugtbar. Yoga der booster til fertilitet

Anette Paulin og Jens-Ole Paulin, Naturlig hormonterapi, Opgør med Østrogenmyten 

Nanna Ewald Stigel og Laila Tórsheim. Dit hemmelige våben, Guide til din kvindelige cyklus

Annonce

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Er du 1 ud af 10?

Er du 1 ud af 10?

Vidste du at 1 ud af 10 kvinder lider af endometriose? At det er en utrolig svær diagnose at...

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!