Træning og fertilitet – Hvad gør jeg?

Blog opslag

25 okt, 2021

Ved du hvordan du skal træne, når du forsøger at blive gravid? Er du i tvivl om hvad du må og bør? Så forstår jeg det godt!! Der findes utroligt mange holdninger på netop det område og det kan være virkelig svært at finde rundt i!

Ingen mennesker er ens. Gudskelov for det! Så derfor vil det også være individuelt hvad jeg vil anbefale dig af motionsform og træningsdosering. Der er mange forskellige faktorer som spiller ind når jeg laver denne vurdering. 

Hvilken situation står du i lige nu og her? Hvilke ressourcer har du? Er du stresset? Din vægt? Dit aktuelle aktivitetsniveau? Er du i medicinsk fertilitetsbehandling? Hvordan er din cyklus? Og meget mere har en betydning for hvad jeg vil anbefale lige præcis DIG.

Men derfor kan jeg godt komme med nogle generelle råd, så du kan blive bare lidt klogere på, hvad du skal overveje, når du ønsker at komme i gang med træning.

Når vi kigger på fysioterapi og fertilitet, taler vi rigtig meget om at have en krop som er i balance. Når kroppen er i balance, vil kroppens systemer som regel også fungere optimalt. 

Så når vi kigger på træning af kroppen er det vigtigt at kigge udover det vi normalt forbinder med træning som at styrke vores muskler og få sved på panden (hvilket også skal til!). 

Vi ønsker generelt at have fri bevægelighed i alle led, styrke og stabilitet i en nærende kropsholdning, fri blodcirkulation, et balanceret nervesystem, harmonisk vejrtrækning, en god kropskontakt og kropsbevidsthed. Vores kropsholdning skal gerne være formet af rygsøjlens naturlige krumninger og ryggen skal være bevægelig, sådan så nervesystemet kan arbejde uforstyrret. Der er brug for blodcirkulation og god nerveforbindelse til vores organer (også de reproduktive), sådan så ilt, næring og hormontransporten sikres.

I dag består de flestes dagligdag af en stillesiddende livsstil. Vi sidder i bilen, vi sidder på vores arbejde/uddannelse, vi sidder når vi slapper af, når vi spiser og når vi ses med venner/familie. Det afspejles i vores kropsholdning og funktion. Samtidig kan der opstå diverse muskelspændinger som kan udfordre vores kredsløb.

Så hvad gør vi så for at få kroppen i balance? Hvis man ønsker at forberede sin krop på en kommende graviditet, anbefaler jeg blandt andet specifik øvelsesterapi som har fokus på at bedre de ovenstående forhold.

Øvelser som:

  • Former en god og nærende kropsholdning
  • Nedsætter spændinger langs rygsøjlen
  • Skaber optimal bevægelighed i lænden
  • Nedsætter spændinger i inderlårene og bækkenbundsmuskulaturen
  • Styrker svage ballemuskler
  • Nedsætter stressniveauet og bedrer kontakten til kroppen
  • Booster blodgennemstrømningen i underlivet

Øvelserne jeg anbefaler er efter Mojzisova-metoden, som er kendt for at hjælpe infertile kvinder. Du vil nok opdage at disse øvelser også har andre positive “bivirkninger”, så som smertelindring i lænd og bækken, lindring af menstruationssmerter, normalisering af cyklus og blødningsforhold m.m.

Du kan få specialiseret undervisning i Mojzisova øvelserne på mine holdforløb i Odense hos TFO Fertilitet, ved en af de kommende lørdags workshops eller i et individuelt behandlingsforløb. (Du kan også finde holdforløb i Århus og København hos mine dygtige fertilitetskollegaer)

Motionsanbefalinger:

Hvis du er normalvægtig:

  • Træn 1-4 timer ugentligt.
  • Er du meget aktiv, så skal du være obs. på, at hård fysisk træning i mere end 5 timer/uge kan have negativ indvirkning på din fertilitet.
  • Undgå høj intensitetstræning og undgå træning til udmattelse.
  • Husk hviledagene, træn hver 2.-3. dag.
  • Mojzisova, pilates, yoga, svømning, cykling og gåture har de varmeste anbefalinger.
  • Minimer løb, hop og tunge løft lige før og efter ægudtagning.

Hvis du er overvægtig eller har PCOS:

  • Vælg en motionsform, som du kan lide.
  • Træn 3-5 gange ugentligt.
  • Kombiner moderat til hård konditionstræning med styrketræning, træn gerne tungt.
  • Er du i fertilitetsbehandling skal du i dagene lige omkring ægudtagning og oplægning undgå hård træning med tunge løft og høj puls. Mojzisovas øvelser kan du lave alle dage i cyklus.

Hvis du er undervægtig:

  • Vær påpasselig med ikke at træne for meget.
  • Vælg blide motionsformer som gang, let cykling, Mojzisova-træning, pilates og blid yoga.
  • Hvis du samtidig har uregelmæssig cyklus eller ingen menstruationer, så undgå helt styrke- og konditionstræning i en periode

Hvad har din krop brug for? – Mærk efter!

Så alt i alt, er det altså vigtigt at mærke efter hvad din krop har brug for – hele vejen rundt. Måske har du særligt brug for ro og afspænding? Eller brug for mere styrke og puls efter en stillesiddende arbejdsdag? Prøv at kigge på din situation og gennemgå hvad du kunne have brug for. Hvis du har svært ved, at finde overblikket og at mærke din krop – kunne det måske være en idé at søge hjælp til det. Hos mig kan vi sammen tilrettelægge en træningsplan og gøre dig til mester i de specielle Mojzisova øvelser. Du får dermed også en ejerskabsfølelse og bliver en aktiv rolle i dit fertilitetsforløb, hvilket kan være en stor lettelse for kvinder med fertilitetsudfordringer.

Hvis du er blevet nysgerrig eller har spørgsmål til ovenstående og fertilitetsfremmende fysioterapi, så tøv ikke med at tage kontakt til mig.

Mail: mail@tommerup-fysioterapi.dk

Telefon: 64 76 18 34

Facebook og instagram: TFO.fertilitet

Kærlig hilsen
Louise Davidsen, TFO Fertilitet

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Behandlingstilbudkalender

No event found!