Valg af sæddonor – skal dit barn have mulighed for kontakt?

Blog opslag

Skrevet af Cryos International

18 apr, 2020

Måske er du stadig i overvejelsesfasen, eller måske har du allerede taget valget om at bruge en sæddonor til fertilitetsbehandling. Uanset hvor du er i processen, har du sikkert gjort dig nogle overvejelser om at få et barn ved hjælp af donorsæd. Hos Cryos rådgiver vi hver dag kommende forældre, når de skal vælge donor. I dette blogindlæg kan du læse om valget mellem en ID-Release donor (mulighed for kontakt) og en Non-ID Release donor (ingen mulighed for kontakt). Det er nemlig et af det vigtigste valg, du skal træffe, hvis du skal bruge donorsæd til fertilitetsbehandling.

Valget er dit 

Det er meget forskelligt fra land til land, hvad lovgivningen siger i forhold til at bruge en Non-ID Release eller en ID-Release donor. I nogle lande skal man bruge Non-ID Release donorer, hvor barnet ikke har mulighed for at får identificerende oplysninger om donoren, og i andre lande skal man bruge ID-Release donorer, hvor barnet kan modtage identificerende oplysninger om donoren. I Danmark kan man heldigvis selv vælge, hvad der passer bedst til ens familie.

Non-ID Release sæddonor (ingen mulighed for kontakt) 

Vælger du en Non-ID Release sæddonor kan hverken du eller dine børn få andre informationer om donoren end dem, der fremgår af hans sæddonorprofil. Hverken du eller dit barnet vil derfor få muligheden for at tage kontakt til donoren og på den måde få mere information om barnets biologiske ophav.

Hvorfor vælge en Non-ID Release sæddonor? 

Nogle forældre ønsker ikke, at donoren skal spille en særlig rolle i familiens liv – ud over den gave han har givet ved at donere sin sæd. For nogle familier kan det være en befrielse ikke at skulle tænke på en eventuel kontakt eller forholde sig personligt til donoren i fremtiden.

ID Release sæddonor (mulighed for kontakt) 

Ved at vælge en ID Release sæddonor, kan dit barn modtage identificerende oplysninger om donoren efter han/hun fylder 18 år. Barnet kan henvende sig til Cryos og få udleveret oplysninger, som giver mulighed for at kontakte donoren.

Hvorfor vælge en ID Release sæddonor? 

Mange vælger en ID Release sæddonor, så deres barn selv kan træffe valget i fremtiden. Hvis han/hun får behov for at kende mere til sit biologiske ophav, er muligheden der. Selv hvis man vælger en åben donor, er det ikke sikkert, at ens barn kommer til at ønske kontakt. Men for mange kan det være rart at vide, at det er en mulighed.

Hvad er bedst for dit barn? 

Valget mellem en ID Release og Non-ID Release sæddonor er meget individuelt. Vi anbefaler, at du bruger god tid til at tænke over dit valg og snakker med for eksempel venner og familie om det.

Hvad der er bedst for dit barn, kan være meget svært at svare på, da alle familier og børn er forskellige. Dog ved vi, at uanset om du vælger en donor med mulighed for fremtidig kontakt eller ikke, anbefaler eksperter, at du fortæller dit barn, hvordan det er kommet til verden. Gerne fra et meget tidligt tidspunkt i dit barns liv. På den måde vil det føles helt naturligt at være donorbarn. Ligesom det at nogle børn har mange søskende, andre har to mødre osv.

Du kan læse råd til, hvordan du kan snakke med dit barn om at være donorbarn her.

Her kan du finde en sæddonor og få mere hjælp 

Cryos’ hjemmeside kan du gratis søge efter en sæddonor til fertilitetsbehandling. Der er mange hundrede donorprofiler at vælge imellem – både Non-ID Release og ID Release.

Vi ved, at det kan være svært at skulle vælge sæddonor, og derfor er vi klar til at hjælpe dig med alle dine spørgsmål. Du er velkommen til at kontakte Cryos’ kundeservice her, så vil vi guide dig til det rigtige valg.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relateret indlæg…

Donor 

Donor 

Åben donor? Lukket donor? Anonym donor? Ikke-anonym donor?  Hold op en jungle. Da Maja og jeg...

læs mere

Behandlingstilbudkalender

No event found!